GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Kasım 2017 Pazartesi 14:40

Mahkeme iptal etmişti... Spil Dağı'na hançer!

İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde Spil Milli Parkı’na giden yol üzerinde yer alan Beşyol Köyü’nde mahkeme kararıyla durdurulan taş ocağı yeniden ortaya çıktı. Burkay İnşaat tarafından yapılacak çalışmalar için 98 hektar alana ruhsat verildi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Kemalpaşa ilçesine bağlı Beşpınar Köyü yakınlarında, Spil Milli Parkı’na çok yakın bölgede yapılmak istenen taş ocağına İzmir Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararının mahkeme tarafından iptal edilmesiyle birlikte tamamlanan süreç yeniden start aldı.

Beşyol Köyü’nden geçen ve Spil’e çıkan yol üzerinde Burkay İnşaat Madencilik Enerji Mühendislik  Ltd. Şti. tarafından  yapılması planlanan “Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi”  için yeniden düğmeye basıldı. Türkiye ve yurt dışında otoyol, köprü, demiryolu alt ve üst yol inşaatları ve büyük altyapı projeleriyle tanınan Ankara merkezli Burkay İnşaat’a ön izin verilirken ÇED süreci yeniden başlatıldı.

Buna göre şirket, 2025 yılına kadar izin aldığı bölgede 98 hektarlık alan içindeki 45 hektarlık kısımda açık işletmelerde uygulanan basamakta delme-patlama yöntemi ile 1 milyon 500 bin ton/yıl tüvenan cevher üretimi gerçekleştirilecek. Kurulacak 1 milyon 500.000 ton/yıl kapasiteli 1 adet kırma-eleme tesisinde boyutlandırma ve sınıflandırma işlemine tabi tutularak agrega üretimi gerçekleştirilecek. Üretilecek agrega malzemesinin, piyasa talepleri doğrultusunda stoktan satışı yapılacak.  Şirket yılın 11 ayı günün ise 16 saatine kadar çalışma yapabilecek.

KÖYLÜLER AYAKLANMIŞTI
Doğal yaşamı ve ekolojik ortamı ile Manisa’nın Spil Dağı’ndaki milli parka çıkan yol üzerinde bulunan Beşpınar Köyü’nde daha önce eylemler yapılmıştı. Köylülerin karşı çıktığı oda ve çevre derneklerinin katkı koyduğu eylemler sonrası açılan davada mahkeme ÇED gerekli değildir kararını iptal etmişti.