GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Ekim 2020 Pazartesi 15:25

Mahkeme iptal etmişti: İzmir'in 'rüya projesi'ne bakanlıktan onay!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez ile kenti buluşturma çalışması olan İzmirdeniz Projesi’nde mahkemenin iptal ettiği Üçkuyular-Konak kesimi yeniden düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Büyükşehir’in mahkeme kararı sonrasında yaptığı son çalışmayı onayladı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Körfezi’nin sahil ve kıyı kesimlerini iyi kullanma, denizi şehir ile buluşturma ve yeni yaşam alanları oluşturma gibi amaçlar için hayata geçirdiği İzmirdeniz Projesi’nin dördüncü bölgesi olan Üçkuyular-Konak arasındaki düzenleme yeniden revize edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir’in son şeklini verdiği planları onayladı.

İzmirdeniz Projesi (4.Bölge) Üçkuyular-Konak Kıyı Kesimi 1/5000 ölçekli Revizyon ve İlave Nazım İmar Planında planlama alanında "Birinci Derece Yol", "Tünel(Taşıt Alt Geçit), "Raylı Toplu Taşıma Hattı(Tramvay)", “Raylı Toplu Taşıma Hattı(Tramvay) İstasyonu”, "Park Alanı" gösterimleri yer aldı. Açılan davalar sonucunda yapılan bilirkişi incelemesinin ardından tramvayın ve alt-üst geçit projelerinin planlara işlenmediği tespit edilmişti.

Son şekli verilen yeni planlarda; İnciraltı Marina Kavşağı projesindeki yeni düzenlemeler ve bu doğrultuda Konak tramvayı güzergahında yapılan değişiklikler imar planına aktarıdı. Ayrıca; Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Eğitim Komutanlığının doğusunda bulunan park alanında teknik altyapı alanları ile trafo alanları belirlenirken ve değişikliğe esas meri planda yer almayan tramvay durakları tespit edildi. Mahkeme kararları gereği tramvay durakları ile tünel(alt geçit) kararlarına ilişkin gösterim eksiklikleri tamamlandı.

Mevcut imar planında İnciraltı Marina Kavşağı alt geçit olarak yer alıyordu. Ancak; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan proje değişikliği kapsamında Marina Kavşağı köprülü kavşak düzenlemesi olarak yeniden düzenlendi. İnciraltı Marina Kavşağı projesindeki yeni düzenlemeler ve bu doğrultuda Konak tramvayı güzergahında yapılan değişiklikler imar planına aktarıldı.