GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
20 Haziran 2019 Perşembe 10:41

Mahkeme iptal etmişti: İzmir'in kalbine yeni plan!

Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası’nın dava açarak iptal ettirdiği Konak’ta bulunan Tariş’e ait arazileri kapsayan planlar yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay aldı.  Alsancak Stadı’nın arkasından başlayan ve Ege Mahallesi’ne kadar giden geniş arazi Emlak GYO’ya devredilmiş yapılan ihaleyi de kazanmıştı.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Konak İlçesi’nde Alsancak Limanı- Altay Stadı ve Ege Mahallesi arasında geniş arazileri kapsayan Tariş’e ait arazilerin de bulunduğu alanla ilgili yeni plan onaylandı.

Daha önce, Tariş’in TOKİ’nin iştiraki olan Emlak GYO’ya devrettiği ve ihaleyle satılan geniş alanın imar planları için dava açılmıştı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava sonrasında İzmir 6. İdare Mahkemesi bakanlığın yaptığı planları iptal etmişti. Emlak GYO’nun satışa çıkarttığı ve ihalesini İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım’ın sahibi olduğu Teknik Yapı’nın kazandığı bölgeyle ilgili yeni planlar onaylandı. Bakanlık, yeni planları iptal gerekçelerini ortadan kaldırarak tekrar askıya çıkarttı.

- 'İZMİR’İN KALBİ'NDEKİ ARAZİ İHALESİNİ İSTANBULLU FİRMA KAZANDI!

Karara göre, planlama alanı  Konak ilçesi, Kuruçay ve Umurbey mahallelerinde konumlanan muhtelif parselleri kapsıyor. Araziler, TCDD’ye ait demiryolu paralelinde ilerleyerek Altay Alsancak Stadı’nın arkasından başlıyor.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm yapmayı planladığı Ege Mahallesi’ne kadar devam ediyor.  Arazinin büyüklüğü ise toplam 171 bin 619 metrekareyi buluyor.

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Kentsel Yerleşik Alan” lejantında kalan araziler 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda “MİA” lejantında yer alıyor. Ayrıca, arazinin bir bölümü yüksek yapılar bölgesi olan Yeni Kent Merkezi’ne dahil oluyor.  Odaların açtığı davalardan sonra İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından tescilli ağaç tespit raporu hazırlandı. Bahsi geçen raporun incelenmesi sonucunda, İzmir I Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu da kararı onayladı.  Ağaçlar, imar planlarına da işlendi.

Yapılan plan çalışmasıyla imara açılan alana Ticaret+Turizm+Konut, Eğitim Tesisi Alanı, İbadet Alanı, Park ve Trafo alanı fonksiyonları verildi.  Daha önce bölgede bulunan resmi kurum, ilköğretim alanı planla korundu. Planlama alanında yaşayacak plan nüfusu ve bu nüfusun ihtiyacı olan donatı alanları hesaplandı.

NELER VAR?
TİCARET+TURİZM+ KONUT ALANI Planlama alanı içerisinde yer alan “Ticaret+Turizm+Konut Alanı” fonksiyonu toplam büyüklüğü 78,934 m2  

EĞİTİM TESİS ALANI Planlama alanı içerisinde 5,590 m2 ve 3,477 m2 büyüklüğünde ayrı ayrı olmak üzere toplamda 9,067 m2  Eğitim Tesis Alanı 

PARK VE YEŞİL ALAN Planlama alanı içerisinde 40,887 m2 büyüklüğünde Park ve Yeşil Alan 

İBADET ALANI Planlama alanı içerisinde 2,733 m2 büyüklüğünde İbadet Alanı

KAMU HİZMET ALANI Planlama alanı içerisinde 7,863 m2 büyüklüğünde Kamu Hizmet Alanı 

ENERJİ DEPOLAMA ALANI Planlama alanı içerisinde 839 m2 büyüklüğünde Enerji Depolama Alanı (Trafo)  Alanı