GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Temmuz 2024 Salı 08:53

Madra Dağı’na zehir kuşatması… Sıra Bergama’da!

Bergama Madra Dağı eteklerindeki 750 futbol sahası büyüklüğündeki maden ihalesini altın şirketi TÜMAD Madencilik kazanırken şirketin Madra Dağı’nın Balıkesir tarafında da hali hazırda altın madeni bulunuyor. Bölgede siyanür kullanılarak altın madeni işletmesi açılması tehlikesi var.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), geçtiğimiz aylarda ülke genelindeki 316 sahayı daha ihaleye çıkarmıştı. 

İhale listesinde Bergama’dan 535 hektarlık bir alan da yer almıştı. Yapılan ihaleler sonuçlandı.  MAPEG ihaleyi TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi aldığını duyurdu. TÜMAD bu bölge için 1 milyon 750 bin TL ödeme yapacak.

YENİ ALTIN MADENİ YOLDA
İhale ile birlikte hali hazırda Koza Altın Şirketi tarafından çıkarılan bir altın madeninin bulunduğu alanda yeni bir altın madeninin daha açılmasının önü açıldı.  Söz konusu alanda 4’üncü grup maden aranacak ve bu madenlerin arasında kurşun, altın, gümüş ve kobalt gibi ağır madenler için ocak açılabilir. 

SİYANÜR TEHDİDİ
Öte yandan şirketin Çanakkale’nin Lâpseki ve Balıkesir İvrindi ilçelerinde altın ve gümüş madeni bulunuyor. Şirket, 6 bin 606 hektar büyüklüğündeki alanda yılda 75.3 milyon ton cevher çıkarıyor. Bölgede siyanürle altın arayan şirketin maden açma girişimleri halk tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Su kaynaklarının üstünde yer alan maden sahası İvrindi’den Burhaniye’ye, Ayvalık’a, Dikili’ye, Kozak Yaylası'na kadar geniş bir alanı etkiliyor

TÜMAD Madencilik Şirketi ise NUROL Holding Grubu bünyesinde yer alıyor. TÜMAD’ın maden sahası ise Bergama’nın bir dağ köyü olan ise Çobanlar Köyü’nü de içine alıyor. Madra Dağı eteklerinde kalan köyün ana geçim kaynağı ise hayvancılık. Şirketin Balıkesir İvrindeki madeni ise Madra Dağı’nın Balıkesir bölgesinde yer alıyor.

Şirketin yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurarak çevresel etki değerlendirme sürecini başlatması bekleniyor.