GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Ekim 2022 Perşembe 11:51

Madenci, Sayıştay’ın raporunu doğruladı

Amasra'daki maden ocağı kazasına ilişkin ifadesi alınan bir madenci, Sayıştay raporunda da tespit edilen eksiklikleri dile getirdi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim'de 41 madencinin hayatını kaybettiği maden patlamasıyla ilgili soruşturmanın detayları ortaya çıkmaya başladı. İfadesine başvurulan madencilerden biri savcılığa 2019 yılında işe alınanların hemen usta yapıldığını, 2009 yılındaki tecrübeli madencilerin geri hizmete çekildiğini belirtti.

DW Türkçe’nin aktardığı haberde, tutanaklara göre ifadesi alınan madenciye savcı, "Maden ocağında meydana gelen kaza öncesinde olağandışı herhangi bir durum veya eksiklik dikkatinizi çekti mi? Çektiyse bu duruma ilişkin bir başvurunuz oldu mu? Oldu ise bu durumu hangi yetkiliye ne şekilde ilettiniz? İlettiğiniz soruna ilişkin herhangi bir işlem yapıldı mı? Yapıldı ise hangi işlemler yapıldı?" sorusunu yöneltti.

Madenci de yanıtında 2019 yılında işçi alımı olduğunu belirterek bu işçilerin 1-2 yıl içinde usta yapıldığını anlattı. Madenci, "2009 yılında giren tecrübeli işçileri geri hizmete aldılar, başka boşluklara yerleştirdiler. 2019 yılında başlayan işçileri nezaretçi veya nöbetçi mühendis başlarında olmadan madene soktular, çalışmaya gönderdiler" ifadelerini kullandı.

Madenci, ayrıca madendeki nezaretçilerin işçilerden 1-2 saat sonra işbaşı yaptığına da vurgu yaptı. Madenci ifadesinde "Mesela vardiya 16.00'da başlıyor. İşçi madene giriyor, nezaretçi ise 19.00 - 20.00 saatlerinde içeri giriyor" şeklinde konuştu.

SAYIŞTAY'IN RAPORU GÜNDEM OLMUŞTU
Sayıştay'ın 2020 yılında Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde yaptığı incelemeler sonunda hazırlanan raporda, 2019 yılında 168 madencinin işe alındığına ve bu madencilere 25 günlük eğitim verildiği belirtilerek "Bu işçilerin işçilerinin çalışmaya başlamasıyla beraber 2019 yılı Temmuz ayından başlayarak iş kazalarında belirgin artışlar meydana gelmiştir" tespiti yapılmıştı.