GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Nisan 2021 Çarşamba 12:06

Lokantacıların başkanı Yenice: Para değil öteleme istiyoruz!

Tam kapatma kararını değerlendiren Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, "Bizi iyice dibe vurduracak bir karar çıktı. Bunca zamandır bizden fedakarlık istendi, yaptık. Şimdi sıra devletimizde… Devletten para değil, kiraların, vergilerin, SGK primlerinin ve yapılandırılmış borçlarımızın ötelenmesini istiyoruz" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında kısmi kapanmanın ardından gelen tam kapanma kararından öte, ekonomik açıdan bir destek paketinin olmaması, lokantacı esnafını hayal kırıklığına uğrattı. Türkiye Lokantacılar Federasyonu ve İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Yenice, alınan kararı değerlendirdi. "Biz zaten sadece paket servisi yaparak fazlasıyla mağdur olan bir esnaf kesimiyiz" diyen Başkan Yenice, "Bu karar, bizim dibe vurmamıza sebep olacak bir karar" ifadesini kullandı.

BU KARARA SAYGIMIZ SONSUZ, AMA...
Lokanta sektörünün, turizm sektörünün bir  parçası olduğuna vurgu yapan Başkan Yenice, "Bu karara saygımız sonsuz. O yüksek ölüm ve pozitif vaka rakamlarını gördükten sonra, insan sağlığının söz konusu olduğu bir yerde tek söz dahi etmeyiz" dedi. Rakamların düşmesinin, turizmciler kadar kendilerini de çok mutlu edeceğini belirten Başkan Yenice, şunları söyledi:

"Bizim sorunumuz kapanmayla değil. Sorun, kapanmayla çözülecekse kapanalım. Turizm sezonu yaklaşıyor. Turizm sezonunu seviyeli bir vaka oranıyla karşılamamız lazım. Bizim sorunumuz başka. Sersem sebelek olduk. Önümüzde korkunç bir mali tablo var. Bir yıldır kapalı olan işyerlerimizin elektrik, su, sigorta ve vergi paralarını ödeyemiyoruz. Bizden fedakarlık istendi, yaptık. Şimdi fedakarlık sırası devletimizde. Devletin de biraz daha fedakarlık yapmasını istiyoruz. Para pul istemiyoruz, kredi faizlerinin silinmesini, SGK primlerinin, vergilerimizin, yapılandırılmış tüm borçlarımızın ötelenmesini istiyoruz."

20 GÜN DAHA KAPANDIKTAN SONRA GELECEK FATURALARI NASIL ÖDEYECEĞİZ?
Lokantacı esnafının, tam kapanma bittikten sonra borçlarını yine ödeyemez durumda olacağının altını çizen Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, sözlerini şöyle sürdürdü:

"20 gün daha kapanacağız, yine paket servisiyle yaşam mücadelesi vereceğiz. Peki bayramdan sonra, yeniden karşımıza çıkacak elektrik, su faturalarını nasıl ödeyeceğiz? Primleri, vergileri hangi kaynaktan ödeyeceğiz. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bu noktada yerel yönetimlerden de destek ve anlayış bekliyoruz. Su faturalarındaki katı atık bedellerini, mutlak ve mutlak bir şekilde almamaları gerekiyor. 10 liralık su kullanılmış, 700 lira katı atık bedeli ödüyoruz. Nakdi yardım istemiyoruz hiçbir kimseden, hiçbir kurumdan. Biz sadece öteleme istiyoruz. Belediyelerin, vakıfların kira bedellerini bir süre almamasını istiyoruz. Kira sorunu büyüyor. İcralık olan işyerlerimize yardımcı olunmalı"