GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Eylül 2024 Cuma 10:19

Lokantacılardan ‘askıda yemek’ sitemi: Belediye haksız rekabet ediyor!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, belediyelere yönelik Kent Lokantası’nda “Askıda yemek” uygulamasının başlatılması talimatını değerlendiren İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Belediye, bu uygulamayla haksız rekabeti daha ileriye taşımış olacak, bizi iyice bitirecek. Her ay onlarca arkadaşımız kepenk kapatıyor. Keşke bu projeyi belediye ile birlikte yapsaydık da hem yoksulun karnı doysa, hem de esnaf iş yapmış olsaydı” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, askıda ekmek, askıda kırtasiye gibi uygulamalara Kent Lokantalarının “Askıda yemek” ile katılması talimatını verdi. Buca Belediye Başkanı Gökmen Duman, 1000 yemek satın alarak talimatın geldiği gün uygulamayı başlatırken, diğer belediyelerin de katılması bekleniyor.

Bu uygulamanın Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilmesini,  hali vakti yerinde olanların satın aldığı yemeği yoksulların ücretsiz yiyerek karnını doyurmasını istediğini anlatan Özel’in bu sözleri, lokantacı esnafının sitemine yol açtı. İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, belediyenin lokantacı esnafıyla haksız rekabet içinde olduğunu öne sürdü.

HER AY ONLARCA LOKANTACI KEPENK İNDİRİYOR
Konak Belediyesi’nin geçtiğimiz dönem CHP’li Meclis üyelerinden biri olan Başkan Doğan Kılıç, “CHP’li bir eski meclis üyesi ve Oda Başkanı olarak, ekonomik durumu iyi olmayan yurttaşlarımızın karnının doyurulması projesini gönülden destekliyorum” dedi.

Ancak lokantacı esnafının, Kent Lokantası projesinin hızla yaygınlaşması nedeniyle her ay onlarca meslektaşının kepenk indirdiğini, askıda yemek uygulamasının bu krizi daha derinleştireceğini iddia eden Başkan Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

CEMİL BAŞKAN BİZİ DİNLESEYDİ, EMİNİM SİTEMLERİMİZE HAK VERİRDİ
“Vergiler, kredi kartı komisyonları, ekmeğin, suyun, yemek yapımında kullandığımız tüm kalemlerin fiyatlarındaki aşırı artışlar, personel gideri, yüksek kiralar derken lokantacı esnafı can çekişmeye başladı. Üstüne bir de Kent Lokantası ve askıda yemek uygulaması gelince büsbütün yıkıldık. Ne yaparsanız yapın, 4 çeşit yemek 50 lira olmaz. Bu projenin içinde biz lokantacılar da olmak isterdik. Kent kartlara yemek için yükleme yapılsın, lokantacılar üzerlerine düşen indirimi yapsın, esnaf lokantalarımızdan çorbasını içsin, yemeğini yesin, önerisini getirdik. Önerimizi dikkate alan olmadı. Lokantacı esnafı, 4 çeşit yemeği 50 liraya veren belediyeyle rekabet edemez. Bu da önümüzdeki süreçte daha çok lokantanın kapanacağı anlamına gelir. CHP’li bir esnaf ve siyasetçi olarak Genel Başkanımız Özgür Özel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’dan randevu talebinde bulunduk, ancak bugüne dek dönüş olmadı. Bizi dinleseler, eminim sitemlerimize hak verirlerdi.”