GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Mayıs 2016 Cumartesi 08:03

Limanda angus trafiğine sektör bakışı: Kim/ne dedi?

Bakanlık hayvancılığın gelişmesi için Alsancak Limanı’na ithal damızlıkları getirmeye başladı. Uygulamayı değerlendiren sektör temsilcileri ithal damızlığın piyasalardaki kötü gidişi ortaya koyduğunu ifade ederken 6 aylık periyodun ardından piyasaların rahatlatacağını söyledi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Et piyasasında yaşanan fiyat artışına önlem olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 400 bin baş damızlık büyükbaş hayvanın ithalatını gerçekleştirmeye başladı.

TEMMUZ SONUNA KADAR GELECEK
Geçtiğimiz günlerde Alsancak Limanı’na gelen hayvanlar kent gündeminde yankı uyandırırken Manisa, İzmir, Uşak, Diyarbakır, Urfa, Ankara gibi iller başta olmak üzere ülkenin dört bir yanına gönderilen büyükbaşların hayvan varlığının arttırılması ve et piyasasının düzenlenmesini hedefleyen Bakanlık, Temmuz ayı sonuna kadar Uruguay’dan İzmir’e hayvan ithalatını gerçekleştirmeye devam edecek. 

400 bin baş, besi ve damızlık hayvan ithalatının piyasalara etkisini İzmirli sektör temsilcileri Egedesonsöz’e değerlendirdi.



TÜRKİYE İÇİN BİR UTANÇTIR

İthal hayvan getirilmesinin Türkiye için bir ayıp olduğunu ifade eden Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, ülkenin kendi kaynaklarını değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Eskiyörük, “İzmir Limanı’na turist yerine angusların gelmesi bir ayıptır. Bu ülke hayvan ihracat etmesi gerekirken hala hayvan ithal ediyor. Şu an gerçekleşen hayvan ithalatı Türkiye’yi ilerleyen süreçte zor bir döneme sokacak. Türkiye bu gidişle hayvancılıkta dışa bağımlı hale gelecek. Hayvancılıkta yanlış politikaların sonucunu yaşıyoruz. Doğu Anadolu’da meralarımız bomboşken, bizim kaynaklarımız varken, hala ithal angus getirmek utanç veridir” diye konuştu.

Bir an önce hayvancılık politikalarına yön verilmesi gerektiğini ifade eden Eskiyörük, “Şu an ülke piyasasında süt fazlalığı et eksikliği var. Havyan çiftliklerinde yanlış politikalar yürütülüyor. Bu politikalar devam ettiği sürece büyük kayıplar yaşanması kaçınılmazdır” dedi.

GEÇ KALINMIŞ BİR UYGULAMA
Bakanlığın ithal damızlık hamlesi ile ilgili Etçiler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman, “Bakanlık 400 bin baş büyükbaş alınacağını açıklamıştı. Bu hayvanlar gelmeye başladı. Uruguay’dan getirilen anguslar Türkiye’nin iklim şartına uygun hayvanlar olduğu için tercih ediliyor.  Hayvanlar 6 aylık bir periyodun ardından piyasaya etki etmeye başlayacaktır. İthal hayvan alımı şu an için kaçınılmaz bir şey. Şu an Türkiye’de çok ciddi bir sıkıntı var. Eğer hayvan ithalatı gerçekleşmeseydi maliyetler çok artacaktı. Bu çok geç kalınmış bir uygulama. Et arzında ciddi sıkıntılar var. Biz ithal et getirilmesine karşıyız ama damızlık hayvan getirilmesi İçerideki üretimi etkileyecektir” diye konuştu.

6 AY SONRA FİYATLAR İNECEK
Angusların kırmızı et fiyatlarını önemli ölçüde düşüreceğini söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, “Bu büyükbaşların gelmesini bekliyorduk. İzmir’den gelen bu damızlıkların besiciliği teşvik etmesi lazım. Eğer bu damızlıklar küçük işletmelere verirlerse önemli bir etki sağlayacak. Et krizinin oluşmasında büyük firmaların tekelinde olması etken olmuştu. Eğer hayvancılığı teşvik etmek amacıyla küçük işletmelerde bu hayvanlar değerlendirilirse 6 ay içerisinde piyasalarda etki gösterecektir. Piyasada bir hayvan bolluğu oluşacak ve fiyatlar düşecektir” dedi.