GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Eylül 2024 Pazar 08:21

Latmos'ta yeni koruma kalkanı!

Maden şirketlerinin tehdidi altındaki Latmos’ta, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bir bölgeyi daha arkeolojik SİT ilan ederek, koruma altına aldı. Bölgede 8 bin yıllık yeni kaya resimleri bulundu.

EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Latmos sınırlarındaki bir bölgeyi daha arkeolojik SİT olarak tescilledi.

Söke’nin Serçin Mahallesi sınırlarındaki bir bölge " Sütlü Bölgesi Prehistorik Kaya Resmi, Bizans Sınır İşareti ve Arkeolojik Yerleşimi I. Derece Arkeolojik SİT" ilan edildi.

Koruma kararı ilan edilen bölgede P8 bin yıl öncesine ait Prehistorik Dönem’den başlayıp, Bizans Dönemi’ne kadar uzanan dönemde 1 adet kadın figürden oluşan tarih öncesi kaya resmi ve aynı kaya üzerinde 1 adet Bizans dönemi sınır işareti ile söz konusu kayalığın kuzey yakınında şapel kalıntısı, sanduka mezar yapısı, temel duvarları kalıntıları ve pişmiş toprak seramik parçaları yayılımına ait Bizans dönemine (M.S.II.-12.yy) tarihlendirilebilecek arkeolojik yerleşimi sahası tespit edildi.

Bu karar doğrultusunda, bölgede Bakanlık izni olmadan herhangi bir işlem yapılması mümkün olmayacak. Karar, tapuya şerh olarak düşülecek ve bölgenin koruma amaçlı imar planları hazırlanacak.



Karar şu şekilde:

Yapılan görüşmeler sonucunda; Latmos dahilindeki tespit ve tescil çalışması programı kapsamında Aydın İli, Söke İlçesi, Serçin Mahallesi, Eğridere Mevkiindeki Tabiat Parkı ve İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 20.12.1989 tarih ve 1055 sayılı kararıyla tescilli I. ve III. Derece Doğal Sit sınırları içerisinde kalan alanda, tapunun 104 ada, 54 parsel numarasında kayıtlı taşınmazın bir bölümü ile tapulama harici alanda tespit edilerek Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Uzmanlarınca I. Derece Arkeolojik Sit olarak önerilen ve içerisinde Prehistorik döneme ait 1 adet kaya resmi ve aynı kaya üzerinde 1 adet Bizans dönemi sınır işareti ile söz konusu kayalığın kuzey yakınında şapel kalıntısı, sanduka mezar yapısı, temel duvarları ve pişmiş toprak seramik parçaları yayılımına ait Bizans dönemine (M.S.II.-12.yy) tarihlendirilebilecek arkeolojik yerleşimin olduğu sahanın, 2863 sayılı Kanununa bağlı yürürlüğe giren "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik" gereğince I. Derece Arkeolojik Sit potansiyeline haiz olduğu anlaşıldığından alanın "Sütlü Bölgesi Prehistorik Kaya Resmi, Bizans Sınır İşareti ve Arkeolojik Yerleşimi I. Derece Arkeolojik Sit" alanı olarak tesciline,

EKODOSD: ALANSAL DEĞİL BÜTÜNCÜL KORUNMALIDIR

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ise Latmos'un alansal değil bütüncül korunması gerektiğine dikkat çekti.

Derneğin açıklaması şu şekilde: 

Adeta bir açık hava müzesi niteliğinde kültür varlıklarıyla dolu olan Latmos (Beşparmak) Dağları’nda tespit edilerek tescilleri yapılan kültürel miraslarımızı koruyacak sit çalışmaları çok önemlidir. Ancak tesciller bulundukları alanı noktasal olarak korumaktadır. Latmos’un kayalık ve engebeli arazi koşullarında araştırmaları onlarca yıl sürecek daha henüz keşfedilmeyen birçok kaya resmi ve kültür varlığının olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Latmos’un bütüncül olarak korunması gerekmektedir.

Bunun için diyoruz ki, Latmos’ta madencilik faaliyetleri durdurulmalı ve ruhsatlar iptal edilmelidir. Dünyanın hiçbir yerinde kültür varlıkları ve maden ocakları yan yana olmaz ve turizm bu şekliyle yapılamaz.

Benzersiz özellikleri, güzellikleri ve doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından Türkiye’nin en zengin alanlarından biri olan bu kutsal dağın bütüncül olarak korunması için yetkili kurumlara, kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine önemli görev düşüyor.

Latmos Dağları korunduğu takdirde gelecekte dünyanın önemli ekoturizm destinasyonlarından biri haline gelecek, başta yerelde yaşayan insanlara ve ülkemizin tanıtımına önemli katkısı olacaktı