GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Şubat 2022 Perşembe 08:48

Latife Hanım Köşkü'ne güçlendirme... 6 ay daha ziyarete kapalı!

İzmir depremi sonrası hasar gördüğü için ziyarete kapatılan, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın hayata gözlerini kapadığı Latife Hanım Köşkü’nün tekrar kullanıma açılması için ilk adım Karşıyaka Belediyesi tarafından atıldı.
Metehan UD / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim 2020’de Seferihisar merkezli 6.9 büyüklüğündeki deprem, Bayraklı başta olmak üzere Karşıyaka'da ve İzmir'in birçok ilçesinde etkili oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım’ın ömrünün son günlerini geçirdiği Karşıyaka’daki Latife Hanım Köşkü de depremden etkilenerek hasar gördü. Depremden sonra içindeki tarihi eşyalar çıkarılan köşk çökme riski olduğu için ziyarete kapatıldı.  

Karşıyaka Belediyesi köşkün tekrar kullanılabilir hale getirilmesi için harekete geçti. Belediye, Basın İlan Kurumu’nda yer alan bilgilere göre ihaleye çıktığını duyurdu. Köşkün ihalesi 4 Mart tarihinde açık teklif yöntemi ile gerçekleştirilecek. Güçlendirme işlemlerinin 6 ay içinde tamamlanması bekleniyor.

LATİFE HANIM ANI EVİ
Köşk, Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ait olup, annesi Zübeyde Hanım'ın son günlerini yaşadığı ve 14 Ocak 1923'te vefat ettiği köşk olması açısından ayrı bir değer taşıyor. 1922 yılının Aralık ayı ortalarında Gazi'nin annesi Zübeyde Hanım, Karşıyaka'ya tren yolu ile getirilmiş ve bir hasır koltuğa yerleştirilerek Uşakizade ailesinin istasyon arkasındaki bu köşküne taşınmıştı.

Köşk, eski zamanlarda bahçe içindeki çam ve palmiye ağaçları, havuzu ve yel değirmeni ile tanınmaktaydı. Bir dönem Adliye Binası ve en son dershane olarak hizmet veren köşk 2005 yılında Karşıyaka Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. 2008 yılında ise Latife Hanım Anı Evi olarak Karşıyakalıların hizmetine açıldı. Aslına uygun olarak restore edilen anı evinde; Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve eşi Latife Hanım’ın balmumu heykelleri bulunmaktaydı.