GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Nisan 2021 Çarşamba 13:33

Kuyumcuya yetki belgesi kriteri geldi: Sektör düzenlemeden memnun

Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyi değerlendiren İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, "Yıllardır istediğimiz bir şeydi bu düzenleme... Artık önüne gelen kuyumcu olamayacak, çünkü o yetki belgesini almak için gerçek kuyumcu olmak gerek" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kuyumculuk sektöründe yeni bir dönemin başlangıcı olacak "yetki belgesi" kriterini ortaya koydu. Bakan Pekcan, yeni dönemde kuyum ticaretinin, işletmesi adına yetki belgesi alan tüccarlarla esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılacağını duyurdu. Pekcan, kuyum işletmelerinin 2021 sonuna kadar yetki belgesi alması gerektiğini, belge için de işletmede en az bir kişinin ustalık belgesi sahibi olması gerektiğinin altını çizdi.

BAKAN PEKCAN'A TEŞEKKÜR ETTİ
Bu karar, kuyumculuk sektörünün gerçek temsilcilerini memnun etti. Bu düzenlemeyle, kuyumculukta hizmet kalitesinin artmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçladıklarını belirten Bakan Pekcan'a, bu büyük hamlesinden dolayı teşekkür eden İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, "Sektörün gerçek temsilcileri olarak bu karara çok sevindik. Artık önüne gelen kuyumcu dükkanı açamayacak" dedi.

DÖVİZ BÜROSU ALTIN SATAMAYACAK
Kapısında "Kuyumcu" yazan her esnafın gerçek kuyumcu olmadığını öne süren Başkan Baransel, "Sırf silah belgesine sahip olabilmek için kuyumcu dükkanı açan, ancak bu işi yapmayanlar vardı. Bunlara da yeni düzenlemeyle dur denilecek" açıklamasında bulundu ve şu değerlendirmeleri yaptı:

"Adam dükkanının önüne kuyumcu levhası asıyordu ama kuyumcu değildi. Tefecilik yapanlar vardı. Döviz alıp satan, kredi kartı işi yapanlar da vardı. Tezgaha altın olmayan ürünler koyup milleti dolandıranlar vardı. 8 ayar ürünü, 14 ayar diye satanlar vardı. Tüm bunlar, gerçek kuyumcu esnafının büyük sorunuydu. Artık bu düzenlemeyle döviz büroları, altın satamayacak. Kuyumcular da döviz alışverişi yapamayacak. Kuyumcular olarak bu düzenlemeden çok memnunuz."