GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
29 Ağustos 2024 Perşembe 08:18

Kuyumculardan sonra sıra onlarda… Eczanelerde denetim şoku!

Maliye’nin, kuyumcu esnafıyla başladığı eşzamanlı denetlemeleri eczanelerde devam ettiriyor. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Bizim hesaplarımızda kaçak olmaz, vergi kaçağı da olmaz. Vergilerini zamanında ödeyen, yerinde kesilen işyerleriniz, her şeyimiz devletin kayıtları altında. Ne acıdır ki 3 liralık fişi neden kesmedin diye 10 bin lira cezaya muhatap oluyoruz” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde eşzamanlı olarak bazı illerde kuyumculara yönelik yaptığı denetimler, bu kez eczanelere yönlendirildi. Eczacılar, bu denetimlerden duydukları rahatsızlığı dile getirirken, İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da tüm hesaplarının devlet sisteminde görüldüğünü, devletin tüm vergi, stopaj ve muhtasarları her ödemede anında aldığını hatırlatarak, “Şoktayız. Türkiye’de kayıtlı tek meslek grubu olduğumuz halde bize uygulanan bu denetim baskısı karşısında şaşkınız. 3 liralık kesilmemiş fiş nedeniyle 10 bin lira ceza yiyoruz” dedi.

ECZANELERİN HER ŞEYİ KAYIT ALTINDADIR
Aylarca, yıllarca vergisini ödemeyenler arasında eczacıların kesinlikle olmadığının altını çizen Başkan Tuncay Sayılkan, yaşadıkları denetim olayıyla ilgili şunları söyledi:

“Kuyumculardan sonra eczaneler de denetime tabii tutuldu. Gözünün üstünde kaş var deyip, irili ufaklı pek çok ceza yazıyorlar. Türkiye’de kayıtlı tek meslek grubu, eczacılıktır. Çünkü eczaneye her ilacın girişi ve çıkışı, devletin sistemi ve denetiminde yapılıyor. Dolayısıyla kaçak olmayan tek meslektir eczacılık. Devlet, tüm vergilerini, stopajlarını, muhtasarlarını zamanında ve anında alır. Bir vergiyi geciktirme şansı yoktur eczacının. Hak edişi neyse, oradan tüm vergiler kesilir. Aylarca yıllarca vergisini ödemeyenlere benzemeyiz. Maliye, sektör sektör, 16 meslek grubunu incelemeye almış ve eczaneler de bu listeye girmiş maalesef. Bizden vergi kaçağı olmayacağı bilindiği, tepeden tırnağa her şeyimiz kayıt adlında olduğu halde neden böyle bir baskına uğradık, anlamış değiliz.”

BİZE NEDEN SOPA GÖSTERİLDİ, ANLAMIŞ DEĞİLİZ
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, cezalara konu olan sözde hataları şu sözlerle ortaya koydu:

“Gerçekten cezayı hak edecek bir suçumuz olsa, hiç üzülmeyeceğiz. Mesela 20 yıldır eczanemden ilacını temin ettiğim bir hasta benden ilaç almış, 153 liralık bir ilaç. Ben de 150 lira almışım, fişini kesmişim. 3 liralık fişi neden kesmedin deyip yazıyorlar 10 bin lira ceza! Emekli bir hastamız ilaç almış, 110 lira tutmuş. Maaşı aldığımda versem olur mu, demiş, tabii ki demişiz. Efendim, neden fiş kesmedin, al sana ceza! Vergilerin sıkılaştırılması, hepimizin istediği bir şeydir. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın, biz de istiyoruz. Fakat eczanelerin vergi kaçıracak hali olmadığı bilindiği halde böyle bir baskının olması karşısında çok büyük şok yaşadık, üzüldük. Neden eczanelere sopa gösterildi, anlamış değiliz ama çok üzgün olduğumuzu ifade etmek isterim.”