GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Ocak 2016 Cumartesi 02:15

Kurultay arifesi Başkent'te İzmir masası: Kritik zirvede neler yaşandı?

İzmir delegasyonu Başkent'te bir araya geldi. Toplantıda PM'de temsiliyet konusu masaya yatırıldı. Yüksel'in 'liste açıklaması'na Susam'dan tepki gelirken, oturuma yaşanan 'sızma' ve Özkan'ın atmosfer çıkışı damga vurdu. Toplantı sonrası Egedesonsöz'e konuşan Kocaoğlu'ndan önemli mesajlar geldi.

Fatih YAPAR / EGEDESONSÖZ CHP’de 1 Kasım genel seçimlerinin ardından kongreler tamamlanırken, gözler büyük kurultaya çevrildi.

CHP'nin Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleştireceği 35. Olağan Kurultay öncesi İzmir Örgütü’nde de çalışmalar sürüyor.

İzmir ekibi kurultaya saatler kala önemli bir toplantı için bir araya geldi. CHP İl Başkanı Alaatin Yüksel, delegasyonunun konakladığı Ankara Hilton Oteli’nin toplantı salonunda kurultayda oy kullanacak İzmir heyetiyle bir araya geldi.



Toplantıya doğal delegelerin yanı sıra diğer İzmir Milletvekilleri Tuncay Özkan, Aytun Çıray ve Zekeriya Temizel de katılmadı. Torunun doğumu sonrası kurultay için Başkent’e giden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise salonda yerini aldı.

ZİRVE RAPORU: NELER KONUŞULDU? 
Yüksel başkanlığında basına kapalı gerçekleşen toplantıda Parti Meclisi'nde temsiliyet konusu masaya yatırıldı. 

Toplantıda İzmir Eski Milletvekili Mustafa Moroğlu, Milletvekili Adayı Nurgül Uçar ve Ülkümen Rodoplu, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Saniye Nazik Işık ve Şehrazat Mercan Parti Meclisi'ne aday olduklarını açıklarken, Selahattin Balta da Yüksek Disiplin Kurulu'ndaki görevine devam etmek istediğini söyledi. 

İsim tartışması 
CHP İl Başkanı Yüksel toplantıda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na Parti Meclisi için 10 isim bildirdiğini açıkladı. Bu açıklama sonrası söz alan Mehmet Ali Susam'ın, Yüksel'e, "Bu isimleri neye göre verdiniz? Madem ki isim verdiniz biz burada niye toplandık? Görüşlerimiz neden alınıyor?" sözleriye seslendiği öğrenildi. 

Yüksel, il başkanları toplantısında Genel Başkan'ın isim istediğini ve bu nedenle isim vermek zorunda kaldığını ancak bu toplantı sonrası değerlendirme yaparak 10 ismin revize edileceğini söyledi. 

Yüksel'in bazı delegelerden gelen isimleri açıklama talebini reddederken, İzmir Milletvekili Atilla Sertel, "Siz il başkanı olarak Parti Meclisi listesine bazı isimleri verdiğinizi söylüyorsunuz. Bunu neye göre verdiniz, hangi kıstaslara göre isim belirlediniz? Mesela ben bu listede olup olmadığımı bilmiyorum. Siz bazı isimleri verdiğinizi söylüyorsunuz, o zaman burada neden toplandık?" diye sordu. 

Öte yandan edinilen bilgiye göre toplantıda söz alan İzmir Milletvekili Musa Çam da PM'ye önerilecek listenin tüm kesimleri temsil etmesi gerektiğini ve farklı yapıları da içinde barındırması gerektiğini ifade etti. Başkan Kocaoğlu'nun da Çam'a "O zaman çıkın isim önerin, il başkanının inisiyatifine bırakmayın" sözleriyle yanıt verdiği öğrenildi. 

Tüzük konusu 
Toplantıda tüzük komisyonunda yer alan Mehmet Türkbay da söz aldı ve belediye başkanları ya da milletvekillerine dönem sınırlaması önerisini gündeme getirdi. Susam öneriye "Geçmişte bunun örnekleri yaşandı. Tüzüğe maddeler koyduğunuzda bunlarla uyumlu karar almak zorunda kalıyorsunuz. Aksi halde kendi kararlarınızla ters düşüyorsunuz…" sözleriyle karşı çıktı. 

Özkan'dan atmosfer çıkışı! 
Toplantının bitimine dakikalar kala salona giren İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise bir saattir içeride bulunan havasızlık nedeniyle sıcaktan bunalan delegelerin durumunu gördükten sonra atmosferi eleştirdi. Özkan, "Parti Meclisi'ne gireceğim diye burada ciğerlerinizi bırakacaksınız. Bu nasıl ortam? Çok havasız ve çok sıcak. Ben ciğerlerimi cezaevi koşulları nedeniyle bıraktım” dedi. Yüksel, Tuncay Özkan'ın sözlerine yanıt vermeden toplantıyı bitirdi.

İstanbul bombası! 
Toplantının en ilginç bölümü ise İzmir delegasyonun içine İstanbul’dan sızma yaşanması oldu. İsminin Mehmet Yıldırım olduğu öğrenilen kişi ayağa kalkarak “Ben İstanbul'dan geldim. Bu toplantıya katılabileceğimi ve herkese açık olduğunu söylediler. Düşüncelerimi ifade etmek istiyorum” dedi.

Salondakiler duruma şaşırırken, Yüksel İstanbul delegesini salondan çıkardı.



KOCAOĞLU: GENEL BAŞKAN PROBLEMİ YOK!
Toplantı sonrası Egedesonsöz’e konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan önemli mesajlar geldi. Başkan Kocaoğlu, “Partide genel başkan konusunda bir problem yok… Delegasyonun büyük çoğunluğu da Genel Başkan’ı destekliyor. Tüm Türkiye’deki partililer genel merkez yapılanmasının yenilenmesini, herkesin genel başkan gibi çalışmasını talep ediyordu. Kurultay sonrası iyi bir Parti Meclisi yapılanması olacağına inanıyorum. 2 Kasım’dan itibaren genel başkan probleminin partide olmadığını her yerde açıkladım. Sayın Genel Başkanımla özel bir görüşme yapmayacağım. Herkese başarılar diliyorum” dedi.



İZMİR’DEN ‘ÖZEL DAVETLE’ ONUR KONUĞU
Öte yandan CHP’de yarın yapılacak büyük kurultayı İzmir’den de özel bir konuk izleyecek. Partide 1 Kasım genel seçimlerinde Milletvekili adayı olan Nurgül Uçar, Aliağa Kadın Kolları Kongresi’nde tanıştığı 86 yaşındaki Zerrin Zahide Tacer’le çekildiği fotoğrafı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na gönderdi. Kılıçdaroğlu, Uçar’dan Tacer’i onur üyesi olarak kurultaya davet etmelerini istedi. Tacer de büyük kurultay öncesi İzmir Heyeti ile birlikte kente geldi.

İzmir Heyeti toplantının ardından Tacer’le basın mensuplarına poz verdi.