GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Mart 2017 Perşembe 08:37

‘Küresel iklim’ raporu: İzmir için korkutan senaryo!

İspanyol bilim insanları tarafından iklim değişikliğine ilişkin yapılan çalışmada İstanbul ve İzmir ile ilgili çarpıcı veriler açıklandı. Araştırmada iklim değişikliği nedeniyle iki şehirde de deniz sularının yükselebileceği, ekonomik olarak büyük kayba uğranabileceği açıklandı.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - İspanya’da bulunan Bask İklim Değişikliği Bilim Merkezi’nce hazırlanan rapor, iklim değişikliği konusunda uluslararası yayın yapan Climate News Network sitesinde yayınlandı. Raporda iklim değişikliği sebebiyle yükselecek olan deniz suları ve iklim kaynaklı afetlerin ekonomik etkileri değerlendirildi.

Bilimsel verilere dayanarak hazırlanan rapor, fosil yakıt kullanımı ve insan kaynaklı sebeplerle hızla artan hava sıcaklıklarının bu şekilde devam etmesi durumunda deniz seviyesinin yükselmesine neden olacağını ve Avrupa’da önemli şehirlerin büyük tehdit altında olduğunu vurguluyor.

İklim değişikliğinden kaynaklanan afetler ve deniz seviyesindeki yükselme sebebiyle ekonomik hasarın artacağını hesaplayan araştırma, Türkiye’deki iki büyük şehrin ciddi ekonomik risk ile karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Hazırlanan raporda aralarında İstanbul, İzmir, Rotterdam, Dublin, Glasgow, Barcelona, Atina ve Kopenhag’ın da bulunduğu 19 mega kentin iklim değişikliği sebebiyle 2100 yılına dek karşı karşıya kalacağı tehditler incelendi.

Yapılan analize göre, 2100 yılında bu şehirlerde deniz seviyesindeki yükselme sebebiyle yıllık 40 milyar dolarlık hasar oluşabileceği açıklandı. Yapılan araştırma çerçevesinde İstanbul ve İzmir’de 2100 yılına kadar 15 milyar dolarlık hasar ortaya çıkabileceği belirtildi.

DENİZ 120 SANTİMETRE YÜKSELEBİLİR

Araştırmada iklim değişikliği sebebiyle en çok mali kaybın sırayla İstanbul, Odessa, İzmir ve Rotterdam’da yaşanacağı açıklanırken İzmir’de 2100 yılına kadar denizin 120 santimetre daha yükselebileceği belirtildi. Fosil yakıtlardan vazgeçilmez ve iklim değişikliği durdurulmaz ise İzmir’in 2030 yılında iklim değişikliği nedeniyle 132 milyon dolar kaybedebileceği ve bu rakamın 2100 yılında 6 milyar dolara çıkabileceği belirtildi.

2013 yılında İzmir’de yaşanan sel felaketinde deniz seviyesinin 75 santimetre yükselmesi büyük felakete yol açmıştı. Yaşanan felakette şehirden suların çekilmesi için büyük mücadele yürütülmüştü.