GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Haziran 2022 Cuma 13:40

Kriz vurdu, işler patladı… Eski koltuklar baş tacı!

Ağırlaşan ekonomik şartlarda yeni koltuk takımı alma imkanı olmayan vatandaşlar, yıpranmış, çökmüş koltuklarını artık tamir ettiriyor, yüzünü değiştirip kullanmaya devam ediyor. İş yoğunlukları artan koltuk tamircileri, fazla mesai yapmaya başladı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İçinde bulunduğumuz kriz ortamında alım gücü iyice düşen vatandaşlar, gıda dışındaki ihtiyaçlarını karşılamayı en arka sıralara atıyor. Yeni ayakkabı almak yerine ayakkabısını tamirciye götüren, eski elbisesini terziye götürüp yeni bir kıyafet çıkartan insanlar, eskimiş, yıpranmış koltuk takımlarını yenilemeyi akıllarından bile geçiremiyor. Çünkü kullanılabilir orta kalite bir koltuk takımının fiyatı 40 bin liradan başlayınca, tamircide koltukların yüzünü, süngerini değiştirtip kullanmayı tercih ediyor.

KİRİŞKUZU: ÜÇ AYDA TAMİR MALİYETİ 3 BİN LİRA ARTTI
Güzelyalı’da 37 yıldır koltuk tamirciliği yapan Ahmet Kirişkuzu, insanların artık koltuklarını iyice eskiyinceye dek kullandığını söyledi. Kullanılabilir orta kalite bir koltuk takımının 40 bin liradan başladığını belirten Ahmet usta, insanların artık yeni bir koltuk takımı almak yerine, uzun süredir kullanıldığı, yıpranmış, çökmüş koltuğunu tamir ettirme yoluna gittiğini söyledi. Mağazalarda satılan koltuklarda da tamircilerde de aynı malzemelerin kullanıldığını hatırlatan Kirişkuzu, “10-15 bin lira aralığında bir bedel karşılığında yüz değiştirme, süngerleri yenileme, vernikleme gibi çalışmayla eski bir koltuk, yepyeni bir hal alıyor. İnsanlar doğal olarak, kirasını, elektrik, su faturasını ödedikten sonra karnını da doyurabiliyorsa, ancak o zaman koltuğunu tamir ettiriyor. Koltukları tamir edip yenilemek eskiden daha da ekonomikti. Üç dört ay öncesinde bu işler, yaklaşık 3 bin lira daha ucuzdu fakat bugün malzeme fiyatları aldı başını, yürüdü. Bugün bir takım sünger olmuş 1000 lira. Kumaş fiyatı ikiye katladı. Ortalama 10 bin lira karşılığında eskimiş koltuk takımını, sıfır durumuna getiriyoruz. Bugün oturulabilir bir koltuk takımı 40 bin lira. Paranız çoksa, 100 bin liraya da var. Ama parası olmayan, bizim kapımızı çalıyor” dedi.

ÇELİK: ESKİ KOLTUKLARI ÇÖPE ATMAK TARİHE KARIŞTI
Alsancak’ta babası Zekeriya Çelik ile birlikte koltuk tamir işi yapan Ahmet Çelik, eski koltukları çöpe atmanın artık tarih olduğunu söyledi. Koltuklarını değiştiremeye bütçesi yetmeyenlerin, yeniletme yoluna gittiğini belirten Ahmet Çelik, “35 yıldır bu işi yapıyoruz. Vatandaşın alım gücü iyice düştü. O kadar ki, koltuklarını yeniletmeye bile cesaret edemiyor yeri geldiğinde. 40-50 bin liraya yeni koltuk alamıyor ama 10-15 bin lira tamir parasını bile yüksek buluyor. Vatandaş da haklı. Biz de haklıyız. Eskiden malzeme fiyatları senede bir veya iki kez artardı, bugün 15 günde bir artıyor. Biz de baş edemiyoruz” dedi.

Tüketiciyi mağdur etmemek için kazançlarını minimuma indirmek zorunda kaldıklarını anlatan Ahmet Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Vatandaş, koltuğunu yeniletebilsin diye işçiliğimizden kısa kısa, daha makul fiyatlara çekiyoruz. Neredeyse para kazanmıyoruz. Mağazalarda 90 bin liraya, 100 bin liraya da koltuk takımları var. En üst kalite malzeme kullanarak, çöpe atılacak kadar eskimiş koltukları yepyeni hale getiriyoruz. Vatandaş bu yenileme işimizden çok memnun. Çünkü hem yüksek kalitede yeni bir koltuğa sahip oluyor, hem de yeni koltuğun neredeyse 6’da biri kadar paraya mal ediyor. İşlerimiz çok yoğunlaştı. Öyle ki sadece Alsancak sakinlerinin koltuklarını değil, çevre semtlerden, ilçelerden, hatta Balıkesir, Denizli gibi illerden de tamir işleri gelmeye başladı. Sıfır koltuk satışları azalırken, tamircilerin işleri arttı.”