GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
21 Mart 2022 Pazartesi 12:23

Kritik tarih açıklandı… Belediye sarayı için ihaleye çıkılıyor!

İzmir'de tartışmalara neden olan İzmir Büyükşehir Belediye Ana Hizmet binası için İzmir Büyükşehir Belediyesi yıkım ihalesi için tarihi açıkladı. 7 Nisan'da gerçekleştirilmesi beklenen ihale için muhammen bedel ise 8 milyon TL olarak belirlendi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de yaşanan depremin ardından hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen ve yıkım ihalesi için Encümen kararı yayınlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak Meydanı’ndaki Belediye Sarayı'yla ilgili flaş bir gelişme yaşandı.

İzmir'de 117 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan, 30 Ekim 2020 depremi sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ana hizmet binası hasar gördüğü gerekçesi ile boşaltılmıştı.

Deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk olağanüstü meclis oturumunda Meclis'te bulunan tüm partilerin oy birliği ile yıkımına karar verilen yapı için sonrasında AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi grubu karar değiştirerek güçlendirme fikrini belirtmişti. Başta Mimarlar Odası İzmir Şubesi olmak üzere TMMOB'a bağlı meslek odaları da yapının kent hafızası için önemli olduğunu belirtirken, yıkılması yerine güçlendirme yapılmasının daha doğru olacağı, yıkılması durumunda ise aynı yapının tekrar yapılması gerektiğini sıklıkla vurgulamıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer binanın kaderinin ortak akılla belirleneceği vurgularken, 16 kişiden oluşan uzman komisyon kurulmuş ve kararı komisyonun vereceği açıklanmış ancak geçtiğimiz günlerde danışma kurulu mevcut binanın korunması yönünde görüş bildirdiği, yıkılması halinde ise aynı ölçütte bina yapılmasını istediği öğrenilmiş ve oy birliği ile yazılan raporda, “Kentler meydanlarıyla anılır ve simgedir. Bu yapılar sıradan binalar değildir. Halkın temsil edildiği yerlerdir” ifadeleri yer almıştı.

İHALE TARİHİ BELLİ OLDU
Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin sıklıkla Yüksek Kurul kararının beklenmesi gerektiği belirtirken İzmir Büyükşehir Belediyesi yıkım ihalesi için tarihi açıkladı.

Hurda karşılığı yıkımı ve molozlarının atılması karşılığında ihaleye çıkacağını duyuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihale tarihini ise 7 Nisan saat 14.00 olarak belirledi.

90 gün içerisinde tamamlanması planlanan proje için 8 milyon 50 bin 871,34 TL muhammen bedel belirlenirken, yıkımın yer tesliminin arından 5 gün içinde başlaması hedefleniyor.