GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
10 Haziran 2024 Pazartesi 21:30

Kredi kartlarındaki borçlara yakın takip!

Merkez Bankası verilerine göre, Mayıs ayının son haftası kredi kartı harcamaları yüzde 52,74 arttı, bireysel kredi kartlarında büyüme hızı yüzde ise 51,27’ye, ticari kredi kartlarında ise yüzde 57,01’e indi.

Mayıs ayının son haftasında kredi kartı harcamaları büyük bir artış gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre, bu dönemde kredi kartı harcamaları yüzde 52,74 oranında arttı. Bireysel kredi kartlarında büyüme hızı yüzde 51,27’ye, ticari kredi kartlarında ise yüzde 57,01’e indi. Ancak bu harcama artışı, bankacılık sektöründe kredi kartı borçlarının yakından izlenmesine neden oldu.

Bankacılık sektörü kaynakları, kredi kartlarında yakın izlemeye düşen borçların miktarında artış olduğunu belirtti. Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu da bu durumu doğruladı. Raporda, yakın izlemedeki kredilerde artışın ihtiyaç ve kredi kartlarından kaynaklandığı vurgulandı.

Bireysel kredilerde, ödemesi geciken kredi oranı tüm gecikme sürelerinde yükseldi. Eylül 2023’te yüzde 2,2 olan ödemesi geciken ve yakın izlemede sınıflandırılan bireysel kredi kartlarının oranı, Mart 2024’te yüzde 3’ün üzerine çıktı.

Bu gelişmeler üzerine bankalar, kredi kartı borçlarını daha yakından izlemeye başladı. Özellikle ödemesi geciken borçlarda artışın devam etmesi, bankaların risk yönetimi açısından daha dikkatli olmasına yol açtı. Kredi kartı borçlarının yönetimi ve geri ödemelerdeki sıkıntılar, bankaların finansal istikrarı için önemli bir konu haline geldi.

Bu durum, kredi kartı kullanıcılarının da dikkatli olmasını gerektiriyor. Artan borçlanma ve ödemelerdeki gecikmeler, kredi notunu ve finansal durumunu olumsuz etkileyebilir. Kullanıcıların, kredi kartı borçlarını zamanında ve düzenli ödemeleri, olası finansal sorunları önlemek için kritik önem taşıyor.