GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
13 Temmuz 2020 Pazartesi 10:44

Kraliyet ailesinin kirazı Ege’nin o köyden!

Nazilli’ye bağlı Avra Köyü’nde üretilen 28 kalibre Napolyon cinsi kirazın neredeyse tamamı, İngiltere başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

MUHİTTİN AKBEL/EGEDESONSÖZ-  İngiltere Kraliyet ailesi, yıllardır Nazilli’ye bağlı Avra köyünün kirazını tüketiyor. Yaklaşık 20 yıldır değişmeyen bu kural nedeniyle, Avra’nın  Napolyon cinsi kirazı iç piyasaya verilemiyor. 600 rakımlı, ilçeye 35 kilometre uzaklıktaki köyde üretilen yıllık 10 ton kiraz, ihracatçı firmalar tarafından toplanıyor ve başta İngiltere olmak üzere pek çok ülkeye gönderiliyor.

28 KALİBRE NAPOLYON
Kirazın büyüklüğünü tanımlayan “kalibre” açısından son derece iri olan kirazların aromasının da eşi benzeri olmadığını anlatan üretici Hüseyin Kuruyüz, “Napolyon cinsi kirazımız, 28 kalibredir. Yani en iri cins kirazdır. 28 kalibre ürün, Kraliyet ailesinin sofrasına gider. Bir tık daha düşük olan 26, 24 kalibre kirazlarımız da Avrupa ülkelerine gönderilir” diyor.

Aracıların, 2008 yılından bu yana kirazın kilosunu üreteciten 8 liraya aldığını anlatan Kuruyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“0900 Napolyon cinsi kirazımız önce 600 rakımlı Avra köyü’nde toplanır. Buradaki kirazlar tükendiğinde, 1200 rakımdaki yaylaya çıkılır, oradaki kirazlar toplanır. Eskiden 2 ton civarı üretim vardı. İriliği ve aromasındaki nefis tadı nedeniyle ürünümüz çok ilgi görünce, dağ tepe kiraz oldu. Şimdi 10 ton civarında üretim gerçekleştiriyoruz. Avra kirazını yiyen, kendini şanslı sayıyor. Eğer bizim bölgenin kirazını yemediyseniz, kiraz yedik, demeyin.”