GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Temmuz 2019 Salı 16:48

Köylüler eylem yapmıştı... Bu kez OYAK çıktı!

İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’ne bağlı Beşpınar Köyü’nde OYAK tarafından taş ocağı açılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuran OYAK 182 hektarlık alanda “kalker ocağı ve kırma eleme tesisi” kuracak. Daha önce Burkay İnşaat’ın izin aldığı köyde mahkeme kararıyla süreç durdurulmuş, köylüler eylem yapmıştı.

EGEDESONSÖZ- Yapısı itibariyle Türkiye’nin en büyük kuruluşları arasında yer alan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) inşaat ve betona yönelik faaliyetleri büyüttü. Bünyesindeki beton şirketleri ve inşaat kuruluşlarıyla hızla büyüyen OYAK, ilk başta askerlerin kendi içinde yardımlaşması ve konut sahibi olması için kurulmuştu. Zamanla, Türkiye’nin yakından tanıdığı büyük şirket ve beton firmalarını da satın aldı.

İzmir’de Buca ve Seferihisar’da yeni konut projeleriyle ticari hayatını sürdüren OYAK, taş ocağı ve mıcır tesisi işine de girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuran kurum, Kemalpaşa’nın Beşpınar Köyü’ndeki “kalker ocağı ve kırma eleme tesisi” için izin istedi. ÇED başvurusu yapan OYAK’ın talebi kabul edilirse Beşpınar ve Yenmiş Mahallesi’ne konutlara bir kilometre uzaklıktaki alanda faaliyet gösterecek.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 194 hektarlık alanın 182 hektarında faaliyet gösterecek.

DAVA AÇILMIŞ, EYLEM YAPILMIŞTI
Daha önce köylülerin tepki gösterdiği taş ocağı tesisi için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Burkay İnşaat için verilen izin köylülerin eylemlerine dönüşürken mahkeme kararına rağmen çalışmalar devam ettirilmişti. Aynı köye aynı bölgede ikinci bir izin OYAK tarafından verilmiş olacak.

ZARARI YOK!
Öte yandan OYAK’ın Beşpınar ve Yenmiş Mahallelerine yakın bölgede kurulacak olan kırma eleme tesisi ve kalker ocağı için Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi  Öğretim Görevlisi Nedim Çetinkaya bitkiler açısından değerlendirme yaptı. OYAK’ın başvurduğu ÇED dosyasında da yer alan geniş raporda taş ocağı için, “faaliyet safhasında doğması muhtemel toz emisyonlarının çevrede gelişen zeytin ağaçlarına sınırlı miktarda ulaşacağına, ulaşması halinde olumsuz bir etki yapmayacağı kanaatine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.