GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Nisan 2017 Perşembe 14:25

Köstem'in Zeytinyağı Müzesi'ne 'turizm' onuru

Doç. Dr. Levent Köstem, Urla Uzunkaya’da hayata geçirdiği “Zeytinyağı Müzesi” projesiyle Onur Ödülü kazandı.
Türkiye’nin önde gelen spor yaralanmaları ve diz cerrahisi uzmanlarından Doç. Dr. Levent Köstem, Urla Uzunkaya’da hayata geçirdiği “Zeytinyağı Müzesi” projesiyle Onur Ödülü kazandı. Köstem bu ödüle İzmir İl Kültür Müdürlüğü tarafından 15 – 22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” kapsamında kente kattığı değerlerden ötürü layık görüldü. 

Dünyanın en büyük Zeytinyağı Müzesi’ni İzmir’e kazandıran Levent Köstem, “Bu bir gönül projesiydi. Ödüle layık görenlere teşekkür ediyorum. Urla Nohutalan köyünde kurduğumuz çiftlikte ilk zeytin ağacını diktiğim gün karar verdim. Urla Uzunkuyu’da, eski bir fabrika binası aldım. 2004 yılında kafamda kurguladığım müzenin bütün malzemelerini toplamaya başladım. Ege Bölgesi’ni gezerek taş, pres, kantar, makine ve saklama kapları topladım. Antikacı dostlarım çok yardımcı oldular. İlk zeytinyağı işliği Klazomenai’yi projelendiren Ertan İplikçi ve Güven Bakır hoca ile oturduk, müzenin ana hatlarını belirledik” dedi. 

Dünyada 26 tane zeytinyağı müzesi olduğunu söyleyen Levent Köstem, şöyle konuştu:
“Bunların hepsi Akdeniz kıyısında. En büyüğü bizim projenin yarısı kadar değil. 5 bin metre kapalı alanda, 20 bin metrekare alana yayılan bir müze oldu. Dünyanın en büyük Zeytinyağı Teknolojileri Müzesi’ni kurduk. Zeytin, yeryüzünün ilk zeytinyağı işliği Urla Klazomenai’den itibaren insan, hayvan, buhar, mazot, elektrik, rüzgar, su gücü ve taşla ezilmiş. Müzede 2 bin 500 yıllık zeytinyağı teknolojisi anlatılıyor. İçinde modern bir zeytinyağı fabrikası, ahşap ve seramik atölyeleri, restoran, tadım üniteleri ve sabun müzesi var. Nihai amacımız müzeyi bir eğitim kurumuna dönüştürmek, sanat çalıştayları yapmak, sempozyumlar düzenlemek.”