GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
24 Ocak 2024 Çarşamba 10:19

Korsan kömür ocağı iddiası!

Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı, Yatağan Termik Enerji Şirketi’nin Yatağan Turgut Mahallesi’ndeki yeraltı kömür ocağının mahkeme kararlarına rağmen kaçak bir şekilde işletildiğini ileri sürdü. Şirketin henüz ÇED izni almadığını da dile getiren dernek Yatağan Cumhuriyet Başsavcılığı’nı da suç duyurusu çağrısı da bulundu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – AYDEM Enerji bünyesindeki Yatağan Termik Enerji Santrali Şirketi’nin Yatağan Turgut Mahallesi’ndeki yeraltı kömür ocağı işletmesinin kaçak olarak çalıştırıldığı öne sürüldü.

Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, ocak için verilen ‘ÇED Kapsam Dışı’ kararının yakın zamanda mahkeme tarafından iptal edildiğini ancak buna rağmen işletmenin mühürlenmediğini ifade etti.

Şirketin yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED süreci başlattığı bilgisini veren Kazım Erol ancak Bakanlığın henüz bir ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı vermediğini de dile getirdi.

Erol, Yatağan Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu çağrısında bulundu. 



‘ORTADA BİR ÇED İZNİ YOK’
Egedesonsöz’e konuşan Erol “3 dava kaybetmelerine rağmen çalışma durmadı. Mahkeme izinlerini iptal etti. Mahkeme ÇED sürecinin işletilmesi gerektiğine hükmetti. Durmaması için ÇED başvurusunda bulundular ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da karar vermediği için çalışmaların durması lazımdı. Ortada bir ÇED yok. Kamyonlar yer altından çıkan kamyonları taşıyor. MAPEG’e de taşıdık ancak onlar da hazırlık çalışması var diyorlar” dedi.



HUKUK TANIMIYOR
Kaçak madencilik yapıldığını ifade eden Erol “Şu anda Yatağan Termik Enerji Şirketi ekonomik olarak çok büyük bir kriz de, elinde sadece Turgut sahası kaldı ve burada da hukuk tanınmamakta. Burada devlet kurumları göz yumuyor. Türkiye bir hukuk devleti ise mahkeme kararları bir an önce durdurulmalıdır. “ diye konuştu.

PROJE HAKKINDA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED süreci başlattığı yeraltı kömür ocağı projesi Turgut Mahallesi’ne 460 metre uzaklıkta yer alıyor. Proje sahasının yanı başında zeytinlikler yer alıyor. Planlanan proje alanı 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında “Tarım Alanı” olarak işaretli. 8,3 hektarlık ÇED sahasında şirket yılda 1 milyon ton kömür ocağı çıkarmayı planlıyor.