GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Ağustos 2020 Cumartesi 09:37

Korona patladı... Piyasada vantilatör kalmadı!

Vantilatörle serinlemenin daha sağlıklı ve korona bulaştırma riskinin düşük olacağı düşüncesi, vatandaşların klimadan uzaklaşıp ayaklı veya masa vantilatörüne yönelmesine sebep oldu. İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, "Eğer insanların sıkça girip çıktığı bir yerdeyse klima da vantilatör de riskli" yorumunda bulundu.

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken, kapalı ortamlarda çalıştırılan klimaların Covid-19'u tetikleyip tetiklemediği sorgulanıyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, "Havalandırılmış olması şartıyla bir odada tek başınaysanız veya iki kişiyseniz, vantilatör hava sirkülasyonu sağlayacağı için sağlıklı olabilir. Fakat insanların girip çıktığı bir yerse, klima ile prensipte aynı oranda tehlikelidir" dedi. Başkan Çamlı, vantilatör ya da klimanın, havayı sürekli sirküle ettiğini belirterek, eğer koronalı birinin bulunduğu yerde çalıştırılması durumunda virüsü geniş bir alana yayacağını, bunun da çok büyük risk olduğunu ifade etti.

BU YAZ YOK SATILDI
Özellikle beyaz eşya satıcılarının en gözde ürünlerinden olan vantilatör, bu yaz yok sattı. Bir satıcının verdiği bilgiye göre, bu yaz vantilatör satışlarında rekor kırıldığını söyledi. Ağustos başı itibariyle ellerinde ayaklı ya da masa üstü vantilatör kalmadığını belirten satıcı, "Fabrika, belli sayıda vantilatör üretimi yapıyor. Dolayısıyla yeni taleplere cevap veremiyoruz. Vatandaş, vantilatörün, klimaya göre daha sağlıklı, koronadan koruyucu özelliğe sahip olduğunu düşünüyor. Bu düşünce, ne kadar doğrudur, tartışılır. Eğer ortada bir virüs varsa, onu klima da yayar, vantilatör de..." diye konuştu.