GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Nisan 2020 Perşembe 19:57

Korona karşısında önlemler yasalaştı: İzmir’in vekilleri hangi oyu kullandı?

TBMM’de gerçekleşen oylama sonrasında Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun kabul edildi. İzmirli vekillerden 12'si oylamaya katılarak irade sergiledi. 16'sı ise oylamada yer almadı.

EGEDESONSÖZ- Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine verilen oyların sonucu belli oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleşen oylamaya İzmirli vekiller de katıldı.

Oylamada Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Selik Sayek Böke, Kamil Okyay Sındır ve Murat Bakan ile İYİ Parti’den Müsavat Dervişoğlu ret yönünde tercih kullandı. Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) oylamaya katılan olmadı. AK Parti’den Cemal Bekle, Ceyda Bölünmez Çankırı, Alpay Özalan, Atilla Kaya, Necip Nasır, Yaşar Kırkpınar ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) Hasan Kalyoncu ile Tamer Osmanağaoğlu kabul oyu verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Partili Binali Yıldırım, İYİ Partili Aytun Çıray, AK Partili Hamza Dağ, CHP’li Tuncay Özkan gibi isimler oylamada yer almadı. 28 milletvekiline sahip olan İzmir’de toplamda 12 oy kullanıldı. 16 vekil ise sandığa giderek irade beyan etmedi.

OYLAMADA KİMLER YER ALDI?

YENİ KANUNDA NELER VAR?
Düzenlemeye göre, ücretsiz izne ayrılan kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya işten çıkarıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere günlük 39,24 lira destek sağlanacak.

Kısa çalışma ödemelerine ilişkin başvurular hızlı şekilde sonuçlandırılacak.

İşveren, her türlü iş veya hizmet sözleşmesini, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında 3 ay süreyle feshedemeyecek.

Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile yıllık çevre temizlik vergilerinin faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemlere isabet eden kısmı alınmayacak.

Sermaye şirketleri, 30 Eylül 2020'ye kadar 2019 yılı net dönem karlarının yalnızca yüzde 25'ine kadarını dağıtabilecek.

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik her türlü tedbiri almak amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulacak.

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerden, bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar; piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.