GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
29 Eylül 2021 Çarşamba 09:20

Korona aşısının üzerine grip aşısı olur mu?

Ege Üniversitesi Aşı Bilimi Derneği Başkanı ve Aşı Geliştirme, Uygulama ve Araştırma merkez müdürü Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, risk grubundaki vatandaşların Eylül ve Ekim ayı içerisinde grip aşılarını yaptırması gerektiğini ve koronavirüs aşısından sonra yapılmasının bir sakıncası olmadığını söyledi.

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde her yıl 5 milyon civarında grip vakası görülüyor ve yaklaşık 650 bin kişi gribe bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Uzmanlar, grip tehlikesi henüz boy göstermeden risk grubundaki kişilerin grip aşılarını yaptırması çağrısında bulunuyor ancak vatandaşların bir kısmında peş peşe koronavirüs ve grip aşısı olmak konusunda endişeler meydana geldi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı, Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, koronavirüs aşısı olduktan sonra grip aşısı olmanın bir sakıncası olmadığını aktararak, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Grip mevsimi Kasım-Aralık ayında tepe noktasına ulaşır bu sebeple Eylül ve Ekim ayı içerisinde grip aşılarının yapılmasının yararı var. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bu yıl içinde bugüne kadar dünya genelinde 300 bin insan öldü.  Gripten korunmak için aşılanma çok önemli çünkü insanlarımız maske, mesafe, hijyen kurallarına artık eskisi kadar dikkat etmiyor. İnsanlar sıkıldılar, aşılandıkları için virüsten korunabileceklerini zannediyorlar ancak hiçbir aşı virüsten yüzde 100 korumaz. Hastalığı ağır atlatma, ölümle sonuçlanması ihtimallini ortadan kaldırması için aşılanıyoruz.

Kronik hastalığı olanların, 65 yaş üstünün yani risk grubundaki kişilerin mutlaka grip aşısı olması gerekebilir. Önerim bu kişilerin aşılarını mutlaka yaptırmasından yana. Grip aşısı ve Koronavirüs aşılarının yakın tarihli olmasında bir sakınca yok. Aralarında 1 hafta süre olması bile yeterli bazen aynı gün bir sağ bir sol kola yapıldığı oldu... Zatürre aşıları da mutlaka yapılmalı.”