GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Haziran 2021 Pazar 10:19

Körfezde olta balıkçılığı arttı… Tutulan balıklar ne kadar güvenilir?

Koronavirüs pandemisiyle beraber kapalı alanlardan uzak duran insanlar, temiz hava almak için İzmir sahillerine akın ediyor. İnsan yoğunluğunun giderek arttığı sahil kesiminde ise olta balıkçılığındaki artış gözlerden kaçmadı. Bununla birlikte vatandaşlarda “İzmir Körfezi’nde tutulan balığı yemek bir tehlike barındırıyor mu?” şeklinde, endişe barındıran sorular meydana geldi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga da konuyla ilgili vatandaşlara kararında tüketilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- İzmir Körfezi’nin iç kesimlerinde koronavirüs pandemisinin etkisiyle beraber olta balıkçılığı artmış durumda. Kısıtlamanın olmadığı günlerde soluğu sahilde alarak balık tutan vatandaşları görenler de ise körfezden tutulan balığı yeme konusunda endişeler mevcut.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, İzmir Körfezi’nin iç kesimlerinde giderek artan olta balıkçılığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle kıyı sularında ağır metal içeriğinin fazla olmasının, orada tutulan balıktan kilolarca yenmediği takdirde bir sakınca oluşturmayacağına dikkat çeken Dr. Yurga, olta balıkçılığı arttıkça açık denizdeki avcılıktan kaçarak büyük balıkların beslenmek için kıyılara geldiği belirterek konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“İzmir Körfezi’nin iç kısımları çok sığ ve olta balıkçılığıyla beraber besin yoğunluğu fazla olduğu için büyük balıklar geliyor. Açık denizde bulamadığı besin için kıyıya geliyor büyük balıklar… Fakat çok eski zamanlardan beri var olan ağır metaller hala mevcut kıyıda. Körfez yavaş yavaş temizleniyor ancak bu ağır metallerin temizlenmesi uzun yıllar alıyor. Balık kıyıdaki o ağır metalleri, midyede olduğu gibi biriktiriyor. Eskisine göre daha az körfezde bu ağır metaller çünkü arıtma tesisleri mevcut…  Ancak biz o balığı yediğimiz zaman her türlü ağır metali alıyoruz ama eskisine göre daha az alıyoruz. Yani körfezin iç kesiminde tutulan balıktan 4-5 kilo yemek lazım ki hasta olalım. 1-2 tane yemekle bir şey olmaz. 1 tepsi midyeyi yersen hasta olursun, tek seferde 4-5 kilo balığı yemek mümkün değil zaten... 4-5 kilo yenmediği takdirde bir sıkıntı oluşturmaz.”

Dr. Yurga, büyük balıkların açık denizlerden, gırgır avcılığı ve büyük ağlarla yapılan avcılıktan; yaşamak, üremek ve besin bulmak kıyıya kaçtıklarını söyledi. Dr. Yurga, “Normal şartlarda açık denizlerde, 100-150 metrelerde yakalanabilecek balık, bir bakıyorsun kıyıda. Şaşırıyor insanlar tabi ama balık ağlara yakalanmamak için kaçmış, besin olduğu için de kıyıya gelmiş...” diye konuştu.