GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
16 Ekim 2023 Pazartesi 19:30

Koordinat oyunu tutmadı... Bakanlık'tan JES'e rest!

Mahkemenin tarım alanların vereceği zararı gerekçe göstererek iptal ettiği JES projesinin koordinatları değişikliği oyunu tutmadı. Bakanlık projenin ÇED sürecini sonlandırdı. Selçuk’ta planlan sondaj noktalarının yakınlarında zeytinlikler, incir ağaçları ve narenciye bahçeleri bulunuyordu.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ- Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri isimli şirket İzmir-Aydın sınırındaki bölgede jeotermal elektrik santrali kurmak için yaptığı başvuru, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karara bağlandı.

Projenin tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık ÇED sürecini sonlandırdığını duyurdu. Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün yazısı doğrultusunda proje başvurusu geri çekildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada  “İzmir İli, Selçuk İlçesi, Havutçulu Mahallesi ve Aydın İli, Germencik İlçesi, Naipli Mahallesi mevkiinde, Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan "3298179 Erişim ve 2175 Ruhsat Numaralı Sahada Jeotermal Kaynağın Çıkarılması ve Kullanılması (Jeotermal Sera)" projesi ile ilgili olarak 05.09.2023 tarihinde Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru dosyasına ilişkin devam eden değerlendirme süreci; Bakanlığımız, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün 16.10.2023 tarihli ve E-48331039-220.01-7655745 sayılı yazısı ile iptal/iade edilerek ÇED Süreci sonlandırılmıştır.” denildi.



PROJE HAKKINDA
Proje tanıtım dosyasına göre, şirket İzmir’in Selçuk ve Aydın’ın Germencik ilçelerinde 10 MWe kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulması amacıyla 6 adet sondaj kuyusu ve jeotermal ısıtmaya dayalı sera tesisi açmayı planlıyordu. Sondaj alanın etrafında zeytinlikler, narenciye ve incir bahçeleri yer alıyordu.

İLK BAŞVURU MAHKEMEDEN DÖNDÜ
Rama Enerji Şirketi ilk olarak 2020 4 adet sondaj için başvuru yapmış ve ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. Süreçte İzmir 5. İdare Mahkemesi ise ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal etmiş Danıştay ise kararı onamıştı. Mahkeme, bilirkişi heyetinin tarım arazilerine zarar vereceği sebebiyle ÇED olumlu raporu iptal etmişti.

Şirket sondaja arama noktalarında revizyona giderek bakanlığa yeni başvuruda bulunmuştu.