GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Temmuz 2024 Perşembe 13:52

Kooperatif modeli tarih mi oluyor?

İzmir'de tartışmalara neden olan İZBETON'un kentsel dönüşüm sürecine dahil olması ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi kritik bir adım atmaya hazırlanıyor. 4 adet alanda yürütülen dönüşüm çalışmalarının İZBETON'dan alınmasını içeren ilgili gündem maddesi sonrası protokol yetkilileri Ege Şehir Planlama A.Ş'ye devredilmesi ön görülürken, devir sonrası kurulan kooperatiflerin de fesih edilip edilmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

EGEDESONSÖZ –  Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından ‘yeni bir dönüşüm mümkün’ sloganı ile İZBETON’a devredilen alanların kooperatiflere devredilerek kentsel dönüşüm ihalelerine girme ve konut yapma görevi verilmesi kentte tartışmalara neden olmuştu.

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sık sık temel atma törenlerine katıldığı İZBETON dönüşüm çalışmaları için yerelde muhalefette bulunan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi grupları ‘İZBETON’un kooperatife devir yetkisi yok’ eleştirileri getirilmişti.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna Cemil Tugay’ın gelmesinin ardından ‘İZBETON sadece kendi görevine bakacak’ ifadelerini kullanması, kooperatif ve İZBETON ile ilgili gerekli soruşturmaların yapılacağını belirtmesi sonrası kritik bir hamle geldi.

İZBETON’UN ELİNDEN YETKİ ALINIYOR
Büyükşehir Belediye Meclis oturumunda ‘Başkanlık Makamınca Gündeme Eklenecek Komisyon Raporları’nda yer alan madde ile harekete geçilirken, İZBETON’un kooperatiflere devrettiği tüm çalışmaların Ege Şehir Planlama A.Ş’ye devretmeye hazırlanıyor.

Buna göre Protokoller 6306 sayılı Kanunun 8.2 maddesi kapsamında imzalanmış olup; söz konusu Protokollerde yer alan “Devir” maddesinde; “İdare’nin yazılı izni olmadan protokol devir edilemez. Devir alacaklarda ilk protokoldeki şartlar aranır.” Hükmü bulunmakta olduğundan, İZBETON A.Ş.’nin kentin acil çözüm bekleyen altyapı sorunlarının çözümüne odaklanmasını temin etmek üzere söz konusu işlerin Protokollerin devir maddesi kapsamında İZBETON A.Ş. ve Ege Şehir Planlama A.Ş. arasında düzenlenecek mutabakat metni çerçevesinde Ege Şehir Planlama A.Ş.’ye devir edilmesi hususuna ilişkin önergenin  Hukuk – Plan ve Bütçe – Kentsel Dönüşüm ve Kent Politikaları Komisyonlarına sevk edilmişti.

5393 sayılı Belediye Kanununun 5998 sayılı Kanun ile değişik 73. maddesi kapsamında ilan edilen Kentsel Dönüşüm Alanlarında Belediyenin vatandaşa taahhüt ettiği bağımsız birimlerin yapımını gerçekleştirmek amacı ile "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un 8. Maddesi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBETON A.Ş. arasında imzalanan; Örnekköy 3. Ve 4. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü, Aktepe-Emrez 1. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü, Uzundere 3. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü, Uzundere 4. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü olmak üzere 4 adet Protokolün Ege Şehir Planlama A.Ş. ye devredilmesi için Kentsel Dönüşüm Dairesine iade edilmesi komisyonlar tarafından oybirliği ile kabul edildi.

İlgili önerge 10 Temmuz günü gerçekleştirilen oturumda gündemde bırakılırken 12 Temmuz'da gerçekleştirilecek meclis oturumunda yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.