GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
27 Temmuz 2024 Cumartesi 09:02

Kooperatif durdu, inşaat durmadı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ortaya konan “kooperatif modeli” ile ilgili tartışmalar sürüyor. İZBETON’un süresinde tamamlanmayan inşaatlarla ilgili kooperatiflere sözleşme feshi yazısı göndermesi sonrası kooperatiflerin geleceği merak konusu… Diğer yandan kentsel dönüşüm alanlarında inşaat faaliyetleri yoğun bir şekilde sürüyor.
Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ –  Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından ‘yeni bir dönüşüm mümkün’ sloganı ile İZBETON’a devredilen alanların kooperatiflere devredilerek kentsel dönüşüm ihalelerine girme ve konut yapma görevi verilmesi kentte tartışmalara neden olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde ise İZBETON, süresinde tamamlanmayan inşaatlarla ilgili kooperatiflere sözleşme feshi yazısı yolladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay konuyla ilgili açıklamasında “Bakanlığın bize yazdığı yazılar, halihazırda kurumumuzda bu konu ile ilgili bir müfettiş var. O müfettişin    uyarıları, Sayıştay'ın eleştirileri ve düzeltmemizi istediği konular arasında yer alıyor bu konu. Bizim kendi kendimize verdiğimiz bir karar değil, bize verilen bir talimat bu. Hükümetin de üst kurumlarımızın da sözleşmeleri sonlandırın diye kesin talimatı var. Böyle bir şey yapmak durumunda kaldık. Bunu yapmaktan mutlu değiliz, bu bilinsin. Kendi keyfi kararımızla yapmıyoruz. Diğer taraftan kooperatif yönetimleriyle yaptığım toplantıda; bundan sonraki süreçte hiçbir şeyi ortada bırakmayacağımızı söyledik. Kendimiz sorumluluğu alacağız, kooperatif yönetimlerini de birlikte hareket etmeye davet ettik. Beraberce sorumluluğu almaya devam edelim, en kısa zamanda konutları yapıp vatandaşlara teslim edelim dedim. Kooperatif dışlama, bundan sonra onlarla çalışmayacağız gibi bir tavır değil bu” şeklinde konuşmuştu.

Diğer yandan dönüşüm modelinin merkez üssü olan Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda inşaat çalışmaları sürüyor. Bazı binalarda kaba inşaat biterken inşaat içlerinde de yoğun bir çalışma sürdüğü görüldü.