GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Ekim 2023 Cuma 12:28

Kooperatif başkanından ‘denetim’ uyarısı... Balın kilosu 400 TL olmalı!

Dereköy Gökyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin Kanlı, bal fiyatlarının 200 ile 300 TL arasında satıldığını kaydederek, “Artan maliyetler dolayısıyla bal fiyatları da geçtiğimiz seneye göre iki katına çıktı. Balın esas değeri 400 -500 TL olmalı” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir’de yaz aylarının son günlerinde başlayıp sonbahar aylarının ilk günlerine sarkan bal hasadında sona gelindi.

Bal sağımı sonrası arıcılar sonbahar hazırlığına başlıyor. Arı kolonilerinin sonbahar ve kışın yemeleri için bal ve polen bulunan bazı petekler kovanlarda bırakılıyor.

Her yıl festivallere ev sahipliği yapan Dereköy Gökyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin Kanlı, Dereköy’de 7 bin kovan ile başladığı bal hasadından 80 -100 ton arası verim beklediklerini ifade etti.

MASRAFLARI KARŞILAMIYOR
Egedesonsöz’e kooperatifin bal hasadını değerlendiren Kanlı, öte yandan vatandaşlara sahte bal ile ilgili uyarılarda bulundu. Kuraklığın bal verimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Kanlı, “Kuraklık dolayısıyla çiçeklenme kısa sürüyor. Verimde azalmalar oluyor.Ayrıca, maliyet olarak mazot yüksek şeker fiyatı yüksek. İzmir’den Afyon’a bile gitseniz mazot masrafı 18 bin TL’ye mal oluyor.  Maliyetler arttığı için de bal fiyatına geçtiğimiz seneye göre iki kat zam geldi. Süzme bal 200-250 TL arasında, petek bal ise 300 TL. Yine de üreticilerimizin masraflarını karşılamıyor” dedi.

DENETİM YAPILSIN
Arıcıların devlet tarafından desteklenmediği sürece bu mesleğin kaybolacağını kaydeden Kanlı, “Gençlerimiz bu işi yapmıyor. Sektörde işçi yok. Devlet 25 lira kovan desteği veriyor. En büyük destek gerçek bal üreticilerine destek verilsin sahte balcılara denetim yapılsın. Bazı firma sahipleri glikozdan aroma katarak bal üretiyor. Marketlere satıyor. Balın esas değeri 400 -500 TL olmalı. İBB bal paketleme tesisi kurdu. Büyükşehir sosyal yardım paketlerine koyuyor. Devletten de bunu bekliyor. Üretimler kooperatif çatısı altında olursa vatandaş sağlıklı gıdaya ulaşır. Devlet kavanozların üzerinde yüzde 5 glikoz kullanılabilir ibareyi koyuyor.  Bunun kaldırılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi