GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
8 Ocak 2020 Çarşamba 13:26

Kongre için flaş Çakmur iddiası: Yanıt bende değil CHP’lilerde!

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur’un il kongresinde başkan adayı olacağı iddia edildi. Çakmur konuyla ilgili, “CHP içine önce demokrasinin gelmesi lazım... Benim bir yere gelmem, il başkanlığı için adımın bahsedilmesi önemli değil. Asıl bahsedilmesi gereken özgürlük ve demokrasidir” dedi. Çakmur ayrıca, “Bu sorunun yanıtı bende değil. Bu sorunun yanıtı CHP’lilerde!” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü’nde ilçe kongreleri devam ederken gözler şimdiden 3 Şubat- 2 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek il başkanlığı seçimine çevrildi. Partinin kalesi olarak nitelenen İzmir’de mevcut İl Başkanı Deniz Yücel’in henüz resmi adaylık açıklaması yapmasa da ‘ikinci döneme varım’ demesine kesin gözüyle bakılıyor.

Diğer yandan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Ankara’ya giden belediye başkanlarına, örgüt yöneticilerine, ‘Deniz Yücel ile devam edeceğiz’ dediği kulislere yansıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çevresindekilerin adayı olarak lanse edilen Devrim Barış Çelik’in ise ilçe kongrelerinde alınan sonuçların ardından yarışa soyunmayacağı öne sürüldü.

Lider’le görüştüğü ve ‘Deniz Bey ile çalışmak istemiyorum’ dediği iddia edilen Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in geri adım attığı belirtildi. Metropol ilçelerde gerçekleşen kongrelerde sadece Karabağlar’da gülen taraf olan Büyükşehir ekibinin yeni dönemde il yönetimini şekillendirmek için harekete geçtiği aktarıldı. Başkanlık noktasında etkili olan cephe ise Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur gibi isimler olurken Büyükşehir’den gelecek bu hamleye karşılık verileceği belirtildi.

Kongreler boyunca birlikte hareket eden Özkan-Yücel ikilisinin Bornova seçiminde arasının açıldığı iddia edilse de büyük bir krizin yaşanmadığı vurgulandı.

ÇAKMUR BOMBASI!
Öte yandan partide bu iki yapıya da katılmak istemeyen bir kitlenin Yücel’in karşısına aday arayışında olduğu ifade edildi. Bu noktada kulislere sürpriz isimler düştü. İlçe kongrelerinde kürsüye gelerek yaptığı konuşmalarla partilileri coşturan ve seçimlere damga vuran İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur’un il başkan adayı olacağı iddia edildi.

BU SORUNUN YANITI BENDE DEĞİL, CHP’LİLERDE!
Çakmur konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye’de demokrasi katledilmiş durumda. Demokrasinin gelmesi isteniyorsa önce siyasi partilere özgürlük gelmeli. CHP içine önce demokrasinin gelmesi lazım... Benim bir yere gelmem, il başkanlığı için adımın bahsedilmesi önemli değil. Asıl bahsedilmesi gereken özgürlük ve demokrasidir. Mesela ön seçim gelmeli. Ön seçim basit bir kavram değil ki! Bunlar ortadan kaldırılmış, hangi kişi gelecek? Kişileri bırakıp düşünceleri yarıştıralım. Partinin içine özgürlüğün gelmesi ve tepeden gelen atama modelinin kalkması lazım. Bu da örgüte saygıdır. Bir yere gelmek için ‘ben buraya gelmek istiyorum’ tutkularının bırakılması lazım. Bu sorunun yanıtı bende değil. Bu sorunun yanıtı CHP’lilerde!” dedi.