GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Eylül 2017 Perşembe 12:00

Konak'tan çevreci adım... Bunu yapmayana yıkım izni yok!

Konak Belediyesi, kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında eski binaların yıkımı öncesinde asbest ve zararlı atıkların temizlenmesi şartı getirdi. Müdürlükler bundan böyle kriterlere uyulması halinde yıkım ve söküm ruhsatı verecek.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi meclis oturumunda alınan kararla çevre ve insan sağlığının korunması adına çok önemli bir hamle gerçekleştirildi. 

Belediye, ilçe sınırları içinde yürütülen kentsel dönüşüm faaliyetleri için temizlik şartı koydu.  Buna göre belediye bünyesindeki müdürlükler eski binaların yıkımı öncesinde asbest ve zararlı atıkların ortadan kaldırılması şartının yerine getirilip getirilmediğin denetleyecek.  

Gerekli müdürlükler temizlik kriterlerine uyulduğu taktirde onaylarını ve ardından yıkım ile söküm ruhsatlarını verecek.

Daha önce İstanbul’un Maltepe ve Kadıköy ilçe belediyeleri tarafından uygulanan temizlik politikası İzmir’de ilk olarak Konak Belediyesi bünyesinde hayat bulacak.

Tehlikeli atıkların kontrolünü amaçlayan belediyenin halk sağlığını tehlikeye atabilecek asbest gibi kanserojen maddelerin özellikle temizlenmesini istediği belirtildi.

ASBEST NEDİR?
Isıya aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda bir mineral olan halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek gibi isimlerle biliniyor.

Asbest kazanlarda, borularda, çatı kaplama malzemelerinde, vinil veya termoplastik zemin döşemelerinde,  asma tavan kaplamalarında, marleylerde, ısı-yangın yalıtım malzemelerinde, asbestli çimento ürünleri, oluklu çatı kaplamaları ve duvar kaplamalarında bulunuyor.

 Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC)’nın kanserojen maddeler listesinde "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta yer alan asbest solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor.

Önümüzdeki 30 yıl boyunca gelişmiş ülkelerde endüstriyel asbest teması nedeniyle 500 bin kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.