GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Haziran 2017 Pazartesi 19:57

Konak'ta planlama ayarı: Sel mağduru bölge için kritik adım!

Konak’ın eğimli semti Gültepe için uygulama imar planı revizyonu komisyonlara gönderildi. Bölgenin geçmiş dönemde iskan dışı olduğunu söyleyen Başkan Pekdaş, planların gerekliliği için, “Bıçağın kemiğe dayandığı bir zorunluluk vardı. Artık orada yeni imar planlarının yapılması gerekiyordu” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısı Başkan Sema Pekdaş idaresinde gerçekleşti. Oturumda Gültepe Semti’nin imar planları masaya yatırıldı.

Buna göre; Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Boğaziçi ve Cengiz Topel Mahallelerini kapsayan ‘Gültepe Planlama Bölgesi’nin 1/1000’lik uygulama imar planı revizyonu oy birliğiyle kabul edildi.

Planların Etüd Proje Müdürlüğü tarafından mecliste sunumu yapıldı. 15 dakikalık kısa özetle teknik bilgi verilen planlar İmar ve Kentsel Dönüşüm Komisyonlarına gönderildi.

2 YIL ÖNCE BU BÖLGEDEKİ İMAR UYGULAMALARINI DURDURMUŞTUK
Belediye Başkanı Pekdaş planlar hakkında oturumda yaptığı konuşmada, “Konak’ın sınırları içinde yaklaşık 250 hektarlık alanda yapılacak uygulama imar planı revizyonu için bilgilendirme yapmak istiyorum. Bunlar daha öneri planlardır. Belediyede ve komisyonlarda çalışmaları devam edecektir. 2 yıl önce meclisimizde aldığımız kararla bu bölgede imar uygulamalarını durdurmuştuk. Çünkü bizim en sorunlu bölgelerimizdendi ve ıslah planlarıyla devam eden bir bölgeydi” dedi.

İSKAN DIŞI ALANDI GÖÇLERLE ANADOLU ŞEHRİ BÜYÜKLÜĞÜNE KAVUŞTU!
Başkan Pekdaş, “Buradaki çarpık kentleşmeyi ve ortadan kaldırabilecek kente uygun bir plan yapılması gereği açıktır. Yeni imar yönetmeliğinden sonra da artık ortalama parsel büyüklüğü 120 metrekare olan bu bölgede yapılaşmayı yapılması, ruhsat verilebilmesi bu şartlarda mümkün değildir. Dolayısıyla bıçağın kemiğe dayandığı bir zorunluluk vardı. Artık orada yeni imar planlarının yapılması gerekiyordu. Öncelikle alt yapı ve teknik çalışmalar yapıldı. Arkasından da bütün bu bulgular hem meslek odalarıyla hem muhtarlarımızın katıldığı toplantılarda hem de sivil toplum örgütlerinin katıldığı toplantılarda ilgililerle paylaşıldı. Bölgenin çok zor bir topografyası vardı. İzmir’de ilk defa 1955 yılında hazırlanan nazım imar planlarında Gültepe bölgesi iskan dışı alan olarak belirlenmişti. Yüzde 30’dan fazla eğimde pek çok alanın bulunması, jeolojik olarak deprem, fay hatları ve sakıncalı alanların varlığı, ayrıca yeraltı suları ve kurumuş dere yataklarının olması nedeniyle iskan dışı alan olarak belirlenmiş. Pek çok sorunları içinde barından bu bölgede ayrıca ülkemizin içinde bulunduğu siyasal karmaşa, sosyal ve ekonomik çaresizlik nedeniyle yaşanan büyük göçler sonunda nüfusu 65 binleri bulan bir Anadolu şehri büyüklüğünde bir bölgenin doğmasına neden oldu” diye konuştu.

ADA BAZINDA YAPILAŞMA TEŞVİK EDİLDİ
Pekdaş ayrıca, “İskan dışı alan bir şehrin nüfusuna sahip bir bölge haline geldi. Ve gecekondulardan oluşan yoğun bir bölge haline geldi. Birçok sorunu içinde barındıran bu bölgenin sorunlarının çözülmesi lazım. Daha sonra zaten korunması gereken su havzası olarak değerlendirilmiş. Bütün bu tespitler üzerine toplantılar yapıldı. Toplantılarda çok büyük parseller ve bu büyük parsellerin gerektirdiği çok fazla insanın ortaklaşa hareket etmesini gerektiren sonuçların uygulamanın zorlaştırması hatta hayata geçmesine engel olacağı fikri otaya çıktı. Daha az sayıda insanın, 3-4 parselin bir arada değerlendirilmesinin ve bir uygulama kolaylığının sağlanmasının zorunluluk olduğu fark edildi.  Sonuçlar üzerine şehir plancısı arkadaşlarımız çalışmalarını böyle devam ettirdi. Daha büyük ada bazında bir araya gelme olursa avantajlarının olduğu, ada bazında yapılaşmayı teşvik ettiren ama asgari koşullarda 700-800 metrekarelik parsellerle de uygulamayı hızlandıran çözümlerin olması gerektiği önerilmiştir. Bu çerçevede çalışmalar yapıldı” açıklamasını yaptı.

MÜDÜRLÜKTEN DETAYLI BİLGİ
1950’li yıllarda gecekondulaşmasından sonra köy statüsünden belediye statüsüne geçtiği vurgulanan Gültepe Semti için 2002 yılına kadar parçalı bir şekilde planlama süreci yaşandığı belirtildi. Konak Belediyesi Etüd Proje Müdürü Neslihan Yalınız Koça planlara ilişkin detaylı bilgilendirmede bulundu.  

BİZDE PLANSIZ BÖLGE YOK!
Sunumun ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Sait Başdaş, “Biz temenni ediyoruz ki bu planlar Yenişehir, Eşrefpaşa, Basmane ve gecekondu bölgesi olan her yere yapılır. Diğer insanlar da imar planlarını bekliyor” dedi. Sonrasında konuşan Pekdaş, “Bizde plansız bölge yok. Ama planı olup uygulanamayan var. Baştan bu planları ele almak gerekiyor. Uygulanamaz bir hal alması gerektiğinde revizyon planları hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.