GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Temmuz 2022 Salı 17:30

Konak’ta Hasan Tahsin kararı... Adı Bahri Baba’da yaşatılacak!

Konak Belediyesi Meclisi, İzmir’de Yunan askerlerinin işgaline karşı ilk kurşunu atan Gazeteci Hasan Tahsin ve silah arkadaşlarının şehit edildikten sonra gömüldüğü rivayet edilen ve şu anda Bahri Baba Parkı’nın bulunduğu alanda isminin yaşatılmasına karar verdi.

EGEDESONSÖZ – Konak Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısının ikinci otuırumu Başkan Abdül Batur'un yokluğunda Meclis Birinci Başkanvekili Mahmut Esat Aslan yönetiminde toplandı.

Mecliste başkanlıktan ya da meclis üyelerinde gelen bir önerge yer almazken komisyonlardan gelen 7 rapor da oy birliği ile meclisten geçti.

Konak Meclisi, otizm ve down sendromlu çocuklara halk oyunları eğitimi verilmesi, oyun alanlarının ve parkların erişilebilir hale getirilmesi, Srebrenista soykırımı ile ilgili anma etkinliği düzenlenmesi, konuşma bozukluğu sorunu olan çocuklara yönelik Engelsiz Yaşam Köyü'nde konuşma terapisi yapılması, Konak Belediyesi Spor Kulübü Derneği ve Trakya İzciler Birliği Federasyonu ortaklığında hazırlanan “Engel Tanımayanlar Projesi” için için başkanlığa yetki verilmesi, meclis karar özetlerinin yerel gazetelerde yayınlanması için kararlar aldı.

Alınan kararlardan bir tanesi de İzmir’in işgal edildiği 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir işgal edilirken Kurtuluş Savaşı'nın ilk kurşununu atan Hasan Tahsin ve o silah arkadaşlarının anısına Bahri Baba Parkı civarında uygun bir yere levha konulması idi.

'TARİHE GEÇECEK BİR KARAR'
Kararla ilgili konuşan Meclis Birinci Başkanvekili Mahmut Esat Aslan “Yunan askerlerinin İzmir’e ayak basması halkta büyük infial yaratmış, o günkü gazetecilerden Hasan Tahsin’in Yunan askerlerine sıktığı kurşun bizim Kurtuluş Hareketimizin bir başlangıcı olmuştur. Tarihi bir olaydır. Şehit edildikten sonra silah arkadaşları ile birlikte cansız bedenleri günlerce sokaklarda kalmış, sonradan gömülmüştür. Bazı araştırmalara göre; kesin olmamakla birlikte, Bahri Baba Parkı civarına gömülmesi söz konusu. Bizim de görevimiz bu ismi yaşatmak ve gelecek nesillere taşımaktır. Bugün aldığımız bu kararla birlikte bunu gerçekleştireceğiz. Umuyorum ki bu levhanın 30 Ağustos ya da 9 Eylül’de açılışı yapılır. Bu tarihe geçecek bir karardır” dedi.