GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Eylül 2020 Cuma 09:45

Konak Meydanı'nda RES isyanı: Çevreciler 'porselen' kırdı!

Mahkeme kararına rağmen RES tesisi kurmak için Çeşme Germiyan’da ormana, antik eserlere zarar veren Güral Porselen Firması, Konak Meydanı’nda protesto edildi. Protestoda porselen tabaklar da kırıldı.

EGEDESONSÖZ-  İzmir’in Çeşme İlçesi Germiyan Köyü sınırlarında Kislecik Mevkii’nde yürütülen Rüzgar Santrali (RES) projesine tepkiler sürüyor. İzmir Konak Meydanı’nda toplanan Çevreciler ve Çeşme-Germiyan köylüleri Güral Porselen’in 57 dönüm ormanı ve Antik Roma köyünü tahrip etmesini şiddetle kınadılar.  

Eylemde İzmir Valiliği’ne çağrıda bulunan çevreciler açıklamasında “Kamu yararı var diye bu kanunsuzluğa izin vermeyin, kamu yararı okul için, hastahane için olur, Güray Porselenin para kazanması kamu yararı değildir”, “gelin kendi gözünüzle tahribatı görün” denildi. Yapılan açıklamada İzmir Anıtlar Kurumu ve Çevre ve Kültür Bakanlığına da Tarihi SİT koruması altındaki eserleri korumaya çağrısı yapıldı..

Çevrecilerin Avukatı Şehrezat Mercan’da hukuksuz kaçak inşaata karşı dava açtıklarını, şirketin dava açılmadan bir an önce inşaatı tamamlama paniği içinde hareket ettiğini açıkladı.

Çevrecilerden Dr. Engin Önen ise 500 yıllık Germiyan köyünde zaten yeterince RES ve taş ocakları tesislerinin bulunduğunu, RES etkileri yüzünden köyün yaşanmaz bir hale geldiğini, Germiyan’ın ormanlarının ve doğasının yeni bir RES tesisini kaldıramayacağını belirterek, eski zamanlarda eşkiya denizden gelirmiş, şimdiki eşkiyalar her yönden, havadan, karadan, denizden saldırıyorlar" dedi.

Çeşme Çevre platformunundan Dr.Ahmet Güler ise “Tüm İzmir milletvekillerini davet etmelerine rağmen tek bir vekilin gelmemesini şiddetle kınıyoruz dedi.

Eylem esnasında Güral Porselen markasına ait porselenler de kırıldı.