GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Haziran 2016 Pazartesi 17:20

Konak Meclisi’nde ‘HDP’yi kınama’ tartışması!

Oturuma Almanya Meclisi’nin sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarası’nı kabul etmesi üzerinden yapılan tartışma damga vurdu. AK Partili Şanlı’nın HDP için kınama mesajlarına Başkan Pekdaş ve CHP’li Demir’den tepki geldi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ – Konak Belediye Meclisi Haziran ayı olağan toplantısı Başkan Sema Pekdaş idaresinde gerçekleşti.

Oturuma Almanya Parlamentosu’nun sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarası’nı kabul etmesi üzerinden dönen tartışma damga vurdu.



AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı, “Almanya’da, ‘Soykırım var’ dediler. MHP, CHP ve AK Parti’ye teşekkür ediyorum. HDP’yi de kınıyorum. Siz Türkiye sınırında yaşayacaksınız, Türkiye’deki insanların oylarıyla meclise gireceksiniz ama kınamayacaksınız… Avrupalı kendi tarihiyle yüzleşsin. Avrupa tarihi soykırımlarla doludur. Dünyada tek soykırım yapmayan bir millet varsa o da Türklerdir.  Hala daha HDP’ye oy veren Kürt kardeşlerimizi de düşünmeye çağırıyorum. Ermeniler soykırımı Kürt kardeşlerimize yaptı. Kınamayan herkese yazıklar olsun” dedi.

Başkan Pekdaş, “Ramazan ayının ilk gününde bu kadar yazıklar olsun demek, kınama mesajları vermek doğru değil” diye cevap verdi. 

Şanlı, “Bu ülkede yaşıyorsan kınaman lazım… Ben bu ülkeye sonradan geldim ama bu ülkenin çakıl taşı için canımı veririm” açıklamasını yaptı.

Pekdaş, “Hem çakıl taşları hem insanlar önemlidir. HDP’ye oy vermiş 6 milyon insana lanet okumak doğru değildir” dedi. 

BENİM AİLEMDE 2 HDP’Lİ VAR
CHP Meclis Üyesi Mehmet Şerif Demir de söz alarak Şanlı’ya yüklendi.

Demir, “Türkiye’de gerçekleri görmek lazım… Bir ulusun nereye oy vereceğini söylemek senin haddine değildir. 130 bin oyu alan benim amcamın kızı HDP milletvekilidir ve siz onların dokunulmazlığını kaldırıyorsunuz. Bu insanları kınamak ne senin haddinedir ne de başkasının… Benim ailemde HDP’li 2 belediye başkanı var” diye konuştu.

AK Partili Abdullah Siyahkoç da tartışmaya dahil oldu ve Demir’e, “Başkan’a konuş” dedi. Demir, “Senin kralın da gelse, senin ecdadın da gelse konuşurum ulan. Almanya’daki soykırımı kınıyoruz ama HDP’ye oy verenleri kınamak hiçbir Allah’ın kulunun haddi değildir” açıklaması yaptı. 

Bir kez daha söz alan Şanlı, “Ben oy veren insanları kınıyorum demedim. Bir kez daha düşünmeye sevk ediyorum dedim.  Eğer kınama dediysem özür diliyorum. Tabi ki oy verenleri kınamak haddime değildir. Türkçe’yi ben sonradan öğrendiğim için bazen kelimeleri yutabiliyorum” dedi. 

Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Ahmet Karadağ, “Almanya’da hayır oyu veren tek kişi vardır. Gerekçesi, ‘bu konuyu tartışmak bu meclisin işi değildir’ demiştir. Bu parlamento yerel bir parlamentodur. Soykırımı tartışmak, kınamak bu parlamentonun da görevi değildir. Ama faşizmi kınayabiliriz.

GÜLTEPE ORTAOKULU GÜNDEME GELDİ
Öte yandan mecliste Gültepe’deki ortaokulun İmam Hatip’e dönüştürülmesine yönelik bölge halkının tepkileri dile getirildi. Vatandaşlar bazı meclis üyelerine İmam Hatip’e karşı olmadıklarını söylerken okulun TEOG sınavlarında Türkiye’deki başarı sıralamasının 11’inci olduğunu ve mahallede başka bir imam hatip lisesi varken okulun dönüşmesinin yanlış olduğunu belirtmesi gündeme geldi.