GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
13 Ekim 2022 Perşembe 10:44

Kömür şirketinden tarım arazisine demir perde!

Kınık Linyit Madenini işleten Fiba Grubuna bağlı Polyak Eynez şirketi Bergama’da zeytin tarlaları ile çevrili tarım arazine dikmek istediği güneş enerji santraline Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi.

Hüsnü Özyeğin’in kurucusu olduğu Fiba Holding’e ait Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Şirketi, geçtiğimiz aylarda güneş enerji santrali kurmak için harekete geçmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na proje dosyasını sunan şirket Bergama’da 4,92 MWe gücünde GES kurmak için izin istemişti.

İlçenin Çeltikçi Mahallesi, 128 Ada, 1 Nolu Parsel ile Akçenger Mahallesi 115 Ada 7 Nolu Parsel üzerine kurulması planlanan santral için bakanlık ‘çevresel etki değerlendirme’ kararını verdi.

ZEYTİN VE MEŞELERLE ÇEVRİLİ
Proje tanıtım dosyasına göre yaklaşık 78 bin metrekare büyüklüğünde olan ÇED alanı, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Arazisi” içerisinde yer alıyor. Parselin çevresinde palamut ağaçları ve zeytinlikler yer alıyor. Ekonomik ömrü 30 yıl olması planlan proje için şirket 59 milyon TL yatırım yapacak.

TERMİK SANTRALİ İPTAL EDİLMİŞTİ
Şirketin Kınık sınırları içerisinde yer altı linyit madeni bulunuyor. Ayrıca şirketin Kınık’ta açmayı planladığı termik santralinin planları ise tarım ve orman alanlarını olumsuz etkileyeceği gerekçesi ile iptal edilmişti.