GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Ocak 2024 Pazartesi 08:24

Komisyonlardan ‘etik’ vetosu… Buca Meclisi’nde ‘Üzümkent’ çatlağı!

Buca Belediyesi’ne ait 4 taşınmazın Üzümkent A.Ş.’ye devredilerek sermayesinin artırılması önerisi Buca Belediyesi komisyonlarında çatlağa neden oldu. Öneri, AK Partili meclis üyelerinin red oyları ile Hukuk Komisyonu’ndan geçerken Esnaf ile Plan ve Bütçe komisyonları seçime kısa bir süre kala bu talebin ‘etik’ olmadığını yönünde görüş bildirdi ve oy birliği ile öneriyi reddetti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Buca Belediyesi mülkiyetinde olan bazı taşınmazların belediye şirketlerinden Üzümkent A.Ş.ye devredilmesi ile ilgili önerge Buca Belediyesi komisyonlarında tartışmalara neden oldu. 

Yenigün Mahallesi Nazım Hikmet Meydanı’nda kalan 4 adet taşınmazın Ticaret Mahkemesinin belirleyeceği bedel üzerinden sermayesinin %100'ü belediye ait Üzümkent A.Ş.’ye devredilmesi önerisi komisyonları ikiye böldü.

Öneri, Hukuk Komisyonu’ndaki AK Partili meclis üyelerinin red oylarına karşı oy çokluğu ile kabul gördü. Komisyonun görüş yazısında taleple ilgili kanuni bir engel bulunmadığı ifade edildi. 

‘KAMU YARARI DA YOK’
Ancak Esnaf ile Plan ve Bütçe komisyonları taleple ilgili ‘etik’ tartışması yürüttü. Öneriyi oy birliği ile reddeden komisyonların görüş yazısında “Söz konusu talebin değerlendirilmesinde kanunen engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak, Yerel Yönetimler seçimlerinin yenilenmesine 3 ay kala böyle bir işlemin etik değerlere uygun olmadığı, kamu yararı gözetmediği ve ilçemiz açısından kalıcı bir yarar sağlamayacağı…” ifadeleri yer aldı. 

Önerge ilgili son kararı 1 Şubat 2024 tarihinde toplanacak olan Buca Belediyesi Meclisi verecek ancak söz konusu önergenin mecliste de tartışmalara neden olması bekleniyor. 

Gündem maddesi şu şekilde: 

Mülkiyeti Belediyemize ait olan 52156 ada 17 parsel (E:1152 parsel) üzerinde bulunan ve Nazım Hikmet Meydanı Zemin Kat No: 1/C-D-E ve 1. Kat Bağımsız Bölüm 2, Bağımsız Bölüm 3 ve Bağımsız Bölüm 4 adresine rast gelen taşınmazların Ticaret Mahkemesinin belirleyeceği bedel üzerinden sermayesinin %100'ü Belediyemize ait olan Üzümkent A.Ş.’ye ayni sermaye olarak konulması ve şirket sermayesinin bu şekilde arttırılması istenilmektedir. Belirtilen taşınmazımızın Ticaret Mahkemesinin belirleyeceği bedel üzerinden Sermayesinin %100’ü Belediyemize ait olan Üzüm Kent İmar İnş. San. ve Tek. Hizmetler A.Ş.’ne ayni sermayeye konu edilerek ve süresi de belirlenerek intifa hakkının verilmesi istemi incelenmiş olup;

Adalet ve Kalkınma Partili Komisyon Üyelerinin red oylarına karşın, söz konusu talebin değerlendirilmesinde kanunen engel bir durum bulunmamaktadır. Bu nedenle, diğer komisyon üyelerinin kabul oylarıyla, talebin Hukuk Komisyonunca oy çokluğu ile KABULÜNE dair rapor.

Söz konusu talebin değerlendirilmesinde kanunen engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak, Yerel Yönetimler seçimlerinin yenilenmesine 3 ay kala böyle bir işlemin etik değerlere uygun olmadığı, kamu yararı gözetmediği ve ilçemiz açısından kalıcı bir yarar sağlamayacağı hususu göz önünde bulundurularak önergenin Esnaf ile Plan ve Bütçe Komisyonlarınca oy birliğiyle REDDİNE dair rapor.