GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Haziran 2023 Cuma 10:10

Komisyonlar kararını verdi… O mezarlıklar taşınıyor!

Geçmiş yıllarda mezarlık olarak kullanılan Urla ilçesi Barbaros Köyü’ndeki alan için mülk sahibinin açtığı dava sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi mezarları taşıma kararı aldı. Sosyal Hizmetler ve Hukuk Komisyonları tarafından görüşülen ilgili madde oy birliği ile kabul edilirken, son kararı meclis üyeleri verecek

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de artan nüfus yoğunluğu  ve göçler sonrası en önemli sorunların başında gelen mezarlık sorunu için kritik bir gelişme yaşandı.

AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partili isimlerin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de sık sık karşı karşıya gelmesine neden olan  mezarlık sorunu için yeni yerler arayışına giren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bazı taşınmazları da mezarlık olarak belirlemişti.

MAHKEMEDEN DİKKAT ÇEKEN KARAR
Yaşanan süreç içinde Urla’da ise dikkat çekici bir karar alındı. Mezarlık vasfı taşımadığı halde geçmişte mezarlık olarak kullanılan Urla ilçesi Barbaros Köyü’ndeki bir taşınmaz üzerinde mülk sahibi Asiya Kafadar yargıya başvurma kararı aldı. İzmir 4’ncü idare mahkemesi tarafından görülen ilgili dava sonrası yürütmeyi durdurma kararı alınırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi karar sonrası kararın iptali için İstinaf Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı. İstinaftan da olumsuz görüş alınması sonrası ise Büyükşehir Belediyesi, mezarların taşınması için düğmeye basma kararı almıştı.

KOMİSYONLAR KARARINI VERDİ
Geçtiğimiz ay meclis gündemine gelen ilgili önerge  Sosyal Hizmetler ve Hukuk Komisyonları tarafından karara bağlandı. Komisyonda yer alan partilerin temsilcilerinin oy birliği ile verdiği karar doğrultusunda  “umumi mezarlıkların dışında kalan özel mülkiyete tabi taşınmazlarda defin işlemi yapılan ve Mezarlıklar Dairesi Başkanlığının kayıtlarında mevcut olmayan mezar yerlerinin umumi mezarlıklara taşınabilmesinin emsal oluşturabilecek benzer konularda mahkeme kararı beklemeksizin cenaze yakınlarına yazılı bilgi verilerek, cenaze yakınlarına ulaşılamaması durumunda ise ilgili muhtarlıklara yazılı tebligat yapılarak cenaze nakil işlemlerinin yapılması' önerisi kabul edilmiş oldu. İlgili önergenin meclis üyeleri tarafından da kabul edilmesi durumunda çalışmaların başlaması bekleniyor.