GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
10 Nisan 2024 Çarşamba 09:47

Kocaoğlu, seçim sonuçlarını yorumladı: Toplumun bir şey yapacağı belliydi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Aziz Kocaoğlu, “Burada Anadolu insanına bakmak lazım. Sabır ve dayanışma... Bu ikisi birbirini besliyor. Çok medeniyet kurulmuş bu topraklarda, burası köprü. Kolay kolay ayağa kalmıyor. Ayağa kalkınca da çok az zamanda çok büyük iş başarıyor bu toplum. Biz babamızdan kalan evi tamir etmesini bilmeyiz. Ancak başımıza yıkılırsa kısa zamanda yanına ev yaparız. Bu toplumun genlerinde bu var. Toplumun bir şey yapacağı belliydi.” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Aziz Kocaoğlu, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Kocaoğlu, programda seçim sonuçlarını yorumladı.

SABIR VE DAYANIŞMA... BU İKİSİ BİRBİRİNİ BESLİYOR
Kocaoğlu yaptığı değerlendirmede “Bir değişim süreci yaşandı. Bu son derece önemli.  Bu seçimde son 15 gün kaladan itibaren korkunç bir belirsizlik vardı. Kararsız oranları ayrı, sonucun ne olacağını ölçemiyorduk. Sahada bende gezen biri olarak ‘burada hiç böyle karşılanmadık, destek almadık' dediklerimiz vardı, çok iyi olan yerlerde de eleştiriler vardı. Bir belirsizlik söz konusuydu. Burada Anadolu insanına bakmak lazım. Sabır ve dayanışma... Bu ikisi birbirini besliyor. Çok medeniyet kurulmuş bu topraklarda, burası köprü. Kolay kolay ayağa kalmıyor. Ayağa kalkınca da çok az zamanda çok büyük iş başarıyor bu toplum. Biz babamızdan kalan evi tamir etmesini bilmeyiz. Ancak başımıza yıkılırsa kısa zamanda yanına ev yaparız. Bu toplumun genlerinde bu var. 22 senelik AK Parti iktidarında son 12 senesi tamamen kötü yönetildi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ve Kurtuluş Savaşı kahramanı İsmet İnönü'ye ‘iki ayyaş’ dendi. ‘İzmir'e sümüklü çocuk’ dendi. Bunların hepsi birleşti. İnancı, dini ve mezhebi ve etnik köken üzerinden AK Parti kendi iktidarını sürdürmek için önce tatlı tatlı, sonra kimsenin inanmayacağı, ihtimal vermeyeceği boyutta manipülasyonlarla toplumu ayrıştırmaya çalıştı. Bunların hepsi bir birikim… En sonunda bir yerde bardaktan taşacaktı. Anayasa değişikliği, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi, belediyelere kayyum atanması gibi gibi gibi konular... Böyle olunca toplumun bir şey yapacağı belliydi. Bu bu tarih olabilirdi, daha ileri tarihte de olabilirdi” dedi.

SU 100 DERECEDE KAYNAR, DEMEK Kİ 14 VE 28 MAYIS'TA SU KAYNAMAMIŞ
İktidarın yerelden genele geleceği konusunun aksine bir durumun yaşanmasını değerlendiren Kocaoğlu, “su 100 derecede kaynar. Demek ki 14 ve 28 Mayıs'ta su kaynamamış. Alınabilirdi, alınmazdı. Parlamento zaten kaybedilmişti. Orada milletvekillerine verilen oylar, AK Parti'nin yönetmesini istedi.  Bu noktaya gelmesinde CHP'nin pik yapmasında belediye başkanlarının, Eskişehir Belediye Başkanı YIlmaz Büyükerşen’in, bizim 15 yılda yaptığımız çalışmalar, 2019'da kazanılan seçimler sonrası Ankara, İstanbul, Mersin, Adana'da belediye başkanlarımızın yaptığı başarı çalışmalar, yerelde CHP'nin daha başarılı olduğunu kanıtladı. Yerel seçimlerde halkın CHP'yi denemesi çok doğru ve sağduyulu karardır. Anadolu, iktidarda olmasına rağmen yerelde hem AK Parti'ye kırmızı kart göstermiş oldu, hem de artık 'bu kadar kötüye gidişi, iktidar gücünün hoyratça kullanılmasını doğru olmadığını' gösterdi” açıklamasını yaptı.

KILIÇDAROĞLU, TÜRKİYE SATHINDA LİDER OLARAK GENEL KABUL GÖRMEDİ
Kemal Kııçdaroğlu’nun bürokrasiden gelmesinin liderlik noktasında bir dezavantaj yarattığını söyleyen Kocaoğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu 13 sene genel başkanlığımızı yaptı. Kendisinin kişiliğine hiçbir lafımız yok. Bakan yapabilirsiniz, belediye başkanı yapabilirsiniz ancak genel başkan olacak kişinin partinin mutfağından gelmesi gerekiyor. Kılıçdaroğlu'nun o yönden eksikliği vardı. Bir de uzun süre bürokrat olması sonucu insana bir bürokrasi kimliği veriyor. Hesap uzmanlığı ve bürokrasiden geldiği bir durum vardı. Türkiye sathında lider olarak genel kabul görmedi. Genel kabul görmemesi onun yeterliliği, yetersizliği olarak söylemiyorum ancak sonuç bu.  28 Mayıs'tan sonra millet ve parti tabanı  genel başkanınınızı değiştirin dedi. Burada CHP'nin büyüklüğü ortaya çıktı, liderini değiştirdi. Lider de koltuğu teslim etti. Hangi sağ partide lider değişti. Lider değiştiyse kim geldi de partiyi büyütebildi? Kendi içinde yenilenebilen, gecikmeli de olsa gelişen koşullara ayak uydurabilen dünyanın sayılı partilerinden bir tanesidir CHP. Belirli bir kültürü ve deneyimi vardır. Ülkeye, paraya, ekonomiye, vatandaşa bakışı vardır. Bu değişimi yapabildi. Bu değişimi yapmasaydı beki oylar dağılabilirdi” şeklinde konuştu.