GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Ağustos 2016 Perşembe 11:37

Kocaoğlu’ndan ‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda’ kalkınma mesajları!

İzmir’in iki dünya mirası arasında gerçekleşecek olan ’UNESCO Dünya Mirası Yolunda’ projesi tanıtıldı. 4 belediye iş birliği ile gerçekleşen projede tarih miraslar dünyaya tanıtılacak. Toplantıda konuşan Başkan Kocaoğlu’ndan önemli mesajlar geldi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir’de bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek ’UNESCO Dünya Mirası Yolunda’ projesi tanıtıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen projeyle İzmir’in bisiklet kenti olma yolunda önemli bir adım atılacak. 

“UNESCO Dünya Mirası Yolunda” organizasyonuyla 250 amatör bisiklet sporcusu, Selçuk’ta bulunan Efes Antik Şehri’nden hareket ederek Bergama Akropol’e kadar olan 185 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aşacak.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen tanıtım toplantısına ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar katıldı.

DİĞER KÜLTÜR MİRASLARI İLE GENİŞLEYECEK
Toplantıda konuşan proje mimarı Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “UNESCO için bir farkındalık yaratmak için bu projeye başladık. İzmir’in kuzey ve güneyindeki iki dünya mirası İzmir’i öne çıkaran yerlerdir. UNESCO bir koruma projesi. Bu tarihi varlıkların korunarak uzun yıllar devam etmesini sağlayan bir proje. Bisiklet projesi ile UNESCO dünya mirasını kaynaştıracağız. Bu proje ilerleyen senelerde diğer kültür miraslarıyla birleşmesini, ulusallaşmasını sağlayacağız.  İlerleyen yıllarda Bergama’dan Truva’ya, Çanakkale’ye, Edirne’ye kadar uzatmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

UNESCO’YA GİRECEK DAHA ÇOK YERLERİMİZ VAR
Gönenç’in ardından söz alan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı ise hem Selçuk Efes hem Bergama UNESCO içinde yer alıyor. İzmir bu açıdan çok zengin… Şu an 30 ilçeden iki tanesi bu listemde ama müracaatını gerçekleştirmiş olan  çok ilçemiz var. Bizim bu listede bulunması gereken  daha çok yerlerimizin olduğunu biliyoruz. Sadece listeye girmek yetmez bizim bu alanları gelecek nesillere koruyarak aktarmamız lazım” dedi.

KENTİ İLERİYE TAŞIMAK ZORUNDAYIZ
Başkan Aziz Kocaoğlu ise “Kenti ayağa kaldırmak, kenti ileriye taşımak, önce kendi coğrafyasında sonra dünyada bilinilirliği arttırmak için çalışmalarımızı yapıyoruz.  Bu kadim coğrafyada bu kadar tarihe sahip olan bir bölgenin merkez kenti olan İzmir’in hem bilimsel açıdan hem kültürel açıdan hep birlikte gelişmesini sağlamalıyız. Kültür Bakanlığı önceliğinde,  belediyelerimizin desteği ile çalışmaları sürdürmek zorundayız” diye konuştu.

SADECE BERGAMA VE SELÇUK YETMEZ
Kocaoğlu, “Bu köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış kentlerimizden sadece Bergama ve Selçuk’un yer alması yeterli değil. Ödemiş Birgi, Foça münacatı var. Biz de Kadifekale, Agora ve Kemeraltı için müracaat hazırlıyoruz. Çandarlı Kalesi aynı şekilde. Bir yandan listeye girmeye çalışırken bir yandan bunu insanlara sunmamız gerekiyor” dedi.

3 KOLDAN TANITIM ATAĞI
İzmir’in tanıtımı üzerinde duran Kocaoğlu, “Bir yandan eksiklerimizi tamamlarken, diğer taraftan da hem tanıtımı gerçekleştirmeli, yeni değerlerimizi gün ışığına çıkarmalıyız. Bu sene ilk defa üç koldan tanıtım hamlesini başlattık.  İZKA yurtdışındaki etkinliklere katılarak yurtdışı faaliyetleriyle tanıtım yapıyor. İZFAŞ Fuar İzmir’le birlikte gerçekleştirilen fuar organizasyonlarıyla tanıtıyor. İZTAV da görüldüğü gibi İzmir’e doyamazsınız kampanyasıyla tanıtım gerçekleştiriyor. ‘İzmir’e doyamazsınız’ gayet başarılı gidiyor, devam edecek.  Ülkemizdeki karabulutlar kalkınca bu çalışmalarımızı yurt dışına açacağız” ifadelerini kullandı.

FUARI HAK ETTİĞİ YERE ÇIKARACAĞIZ
Kocaoğlu, “Şu anda ‘İzmir’de gelecek var’ sloganıyla İEF’nin tanıtımını yapıyoruz. İEF dünya ölçeğinde en eski fuarlardan birisi... İlk uluslararası fuarımız... Fuar 85 yılda savaşlar gördü, zorluklar gördü ayakta kaldı. Şimdi yeni bir yaklaşımla, eğlence yönünü maksimuma çıkararak 600 sanatçıyı buluşturuyoruz. Diğer taraftan da inovasyon konusunu işleyerek ‘İzmir ilklerin kenti’ sloganıyla yola çıkıyoruz. Fuarı hak ettiği yere çıkararak kentimizi kalkındırmaya çalışıyoruz” dedi. 

İZMİR NE OLDUĞUNU BİLİYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı, “Burada amacımız kentimizi kalkındırmak, kentlimizin yaşam standardını arttırmaktır. Yerelde kalkınma şiarıyla 12 sene önce çıktığımız yolda devam ediyoruz.  İzmir bir iki sektörle kalkınacak bir şehir değil. Dışarıdan bakanlar ‘İzmir ne olduğunu bilmiyor’ diye eleştiriyor. İzmir ne olduğunu çok iyi biliyor. İzmir önemli bir sanayi kent. Yüz yıllardır süren bir kültür başkenti. İzmir bir tarım şehri, fuarı, turizmi ama hepsinden önemlisi de dünyaya ile barış içinde yaşayan, kucaklayan  insanlara sahip bir kent. İzmir’i birden bire ayağa kaldıracak olan şey hizmet ve turizm sektörüdür. Önemli bir potansiyelimiz var. İzmir hizmet ve turizmle ayağa kaldıracağız. Ülkemize çok önemli bir katma değer yaratacak elimizde değerlerimiz var” şeklinde konuştu. 

HİÇBİRİNİZİN TAHMİN EDEMEDİĞİ KADAR İZMİR’İ KALKINDIRACAĞIZ
Büyükşehir tarafından yapılan kültür çalışmaları hakkında bilgi veren Kocaoğlu,”Kemeraltı, Agora Roma Antik Tiyatrosu ve Kadifekale’nin belirlediğimiz hedefe ulaşması için bugüne kadar kamulaşma dahil olmak üzere 500 milyon TL para harcadık. Sadece 270 hektar tarihi kent merkezine yatırım yaptık.  Çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  İlçelerde yapılan kazılarımızı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak destekliyoruz. İzmir’de bütün sektörleri izleyen ama tarımın, hizmet sektörünü ve turizmi çok daha yakından izleyen bir belediye var. Ve göreceğiz ki her gün hiçbirinizin tahmin edemediği kadar İzmir’i kalkındıracağız” ifadelerini kullandı. 

İzmir’in tarımsal ve gayrı safi milli hasıladaki payını rakamlarla açıklayan Kocaoğlu, kentin gelişimini sürdürmek için çalışmalara devam edeceğini söyledi.

Kocaoğlu,  “Emin olun biz buralarda olmayacağız ama İzmir önümüzdeki yıllarda çok daha ileriye gidecek. 2010’da başlayan büyüme trendinin kat ve kat üstünde büyüme sağlayacak. Adnan menderes Havalimanı, Ankara İzmir Hızlı Treni, İzmir - İstanbul Otoyolu gibi merkezi hükümetlerin yaptığı projeler, hepimizn desteklemesi ve sahip çıkmasıyla daha da büyüyecek, İzmir’e katkı sağlayacaktır. Bizlere düşen bu gelecek olan potansiyellere kendini hazırlamaktır. Biz İzmirli hemşerilerimizle beraber bunu yapıyoruz.  Bu bisiklet projesi bu bütünü  ortaya çıkaracak bir projedir. Bu proje sadece 250 bisiklet Bergama’ya gidecek meselesi değil. Bu doğrultuda projeyi değerlendirirsek çok önemlidir. Bu proje hepimizin titiz davranmasıyla daha da büyüyecek” şeklinde konuştu.

185 KİLOMETRE PEDAL ÇEVRİLECEK
Bergama ve Selçuk Belediyeleri tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteği ile yapılacak olan ’UNESCO Dünya Mirası Yolunda’ organizasyonu 24-25 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu organizasyon ile UNESCO Dünya Mirası listesine giren Türkiye’nin iki kültür varlığı birbirine bağlanırken, tarihe geçecek bir ilk yaşanacak. 250 amatör bisiklet sporcusu Selçuk’ta bulunan Efes Antik Şehri’nden hareket ederek Bergama Akropol’e kadar olan 185 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aşacak.