GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Mart 2016 Perşembe 11:06

Kocaoğlu: İzmir Efes gibi bir kara şehri olmasın!

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, ÇED onayı bekledikleri Büyük Körfez Projesi'ni İzmir'in Efes gibi kara kentine dönüşmemesi için yapmak istediklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED Genel Müdürlüğü'ne 2013 yılında başvuran İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD, İzmir Limanı'nın kapasitesini arttıracak, Körfez'e temiz su girişini sağlayacak sirkülasyon kanalı açacak Büyük Körfez Projesi için ÇED onayı istedi. Bu süreçte dosya için Genel Müdürlük bazı ek evrak talep etti. Proje için henüz ÇED onayı verilmedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sık sık ÇED onayının bir an önce verilmesini, projeye bir an önce başlamak istediklerini söyledi. Kocaoğlu, İzmir Körfezi'nin her tarafında deniz suyunun yüzülebilir nitelikte olduğunu, bu temizlenmeyi başardıklarını söyledi. Kocaoğlu, Efes Antik Kenti'nin bir liman kentiyken zamanla denizin dolmasıyla kara şehri haline geldiğini, İzmir'in de aynı akıbete uğramaması için çaba harcadıklarını söyledi, "İzmir Körfezi'ne 16 tane dere akıyor. Kuzey'den ve güneyden akan alüvyonlar Körfez'i dolduruyor. Yapmak istediğimiz sirkülasyonu hızlandırmak, akıntıyı sağlamak ve Körfez'in dolmasını engellemektir" dedi.

İzmir Körfezi'nde deniz kazıların bir kereliğine değil sürekli yapılacağına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, kanalları derinleştirerek dereler yoluyla gelen alüvyonları bertaraf edecek sistemi kuracaklarını söyledi. Kocaoğlu, Baltık Denizi kıyısında dünyanın önemli limanlarında sürekli deniz dibi ve dere ağzı taraması yapıldığını belirterek, "Sürekli bir tarama var. Derinleştiriyorlar. Alüvyonlar doldukça derinleştirme yapıyorlar. Böylece limanları ayakta tutuyorlar. Bizim de yapmak istediğimiz konu budur" diye konuştu. 

Su sirkülasyonu hızlandığında, dış körfezden oksijenli bol su geldiğinde denizdeki suyun da kalitesinin artacağını belirten Başkan Kocaoğlu, "Bugün İzmir'in her tarafından yüzülebilinecek kalitede deniz suyu vardır. Bunu başardık. ÇED Genel Müdürlüğü Büyük Körfez Projesi ÇED onayını verdikten sonra hızla ihalelere çıkarak taramalara başlayacağız. Sirkülasyon kanallarını açacağız. Derinleştirme çalışmaları yapacağız" dedi.

EFES LİMANI
Selçuk'daki Antik Efes kenti tarih içinde üç kez deniz kenarına kuruldu. Ancak Küçük Menderes'in taşıdığı alüvyonların doldurması sonucu bugün denizden neredeyse 9 kilometre içeride kaldı. Antik dönemin en önemli liman kenti sayılan ve zenginliği buna bağlı olan Efes'i denizle buluşturmak için şimdi turistik amaçlı bir kanal açılması planlanıyor. (dha)