GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Mayıs 2018 Cumartesi 12:37

Kocaoğlu Aliağa’daki satış için patladı: Bu iş çizmeyi aştı!

Başkan Kocaoğlu, Aliağa’da gerçekleşen ve tepki toplayan arazi satışı hakkında konuşurken, “100-150 milyon liralık araziyi niye 15 milyon liraya sattın? Böyle belediye başkanlığı mı yapılır? Belediye başkanlarının işine karışmayı sevmiyorum ama bu artık çizmeyi aştı” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ/İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Selçuk Katı Atık Transfer İstasyonu’nun açılış töreni düzenlendi.

Programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan, İzmir Milletvekili Atila Sertel, belediye meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, CHP’li ilçe başkanları, bürokratlar, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada, geçtiğimiz aylarda Aliağa’da yaşanan satış kararı sonrasındaki krize değindi. Belediye tarafından satışın resmileşmesi ve tepkilere neden olan arazinin değerinin altında olduğunu ifade eden Kocaoğlu, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ı isim vermeden hedef aldı.

BU İŞ ARTIK ÇİZMEYİ AŞTI!
Aliağa’daki gerçekleşen arazi satışına ve krizine değinen Kocaoğlu, üstü kapalı olarak Belediye Başkanı Acar’ı hedef aldı. Kocaoğlu, “Bir belediye başkanı belediyenin yetkisindeki değerleri, imar yetkisindeki değerleri ileriye geliştirerek taşımak durumundadır. Yok etmeden, satıp tüketmeden, ileriye taşımak durumundadır. Bir belediye başkanımız çok kıymetli bir araziyi ‘biz alalım dememize’ rağmen, şifa hakkını da kullanmayarak bir yere satılmasına neden oldu. Ve değerinden kat be kat aşağıya sattı. O aldığı parayla, sanki bütün görevini bitirmiş gibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenleyeceği bir caddeyi, ‘ben yapacağım’ diye rol çalmaya çalıştı. Uğraşıyoruz. Sana o caddeyi sormayacağım. O ilçenin en az 100-150 milyon liralık arazisini niye 15 milyon liraya sattığını soracağım. Ve sen ona orada cevap vereceksin. O kadar ısrarıma, yazı yazmama, büyükşehir meclisinden karar çıkarmama rağmen niye yaptın? Böyle belediye başkanlığı mı yapılır? Böyle kamu görevi mi olur? Böyle siyaset mi olur? Hiç belediye başkanlarına cevap vermeyi, işine karışmayı sevmiyorum. Zaman zaman sınır aşsalar da tolere etmeye çalışıyorum. Ama bu artık çizmeyi aştı” şeklinde konuştu.

BU TİP DAVRANIŞLAR PİRİM GETİRMEZ
Muhalif belediye başkanlarının zaman zaman kendisini hedef almasına değinen Kocaoğlu, “Bazı belediye başkanlarımız, ‘yolları kapamadı’ diyor. Ben alt yapıya yatırım yapıyorum. Bir ilçemize harcadığımız para 46 milyon lira. Bir ilçemize su şebekesi yapıyorum ihale bedeli 28 milyon. Bu yatırım yapılmazsa çeşmeden su açmayacak. Bu yatırımı yapıyoruz. İlçe belediye başkanlarımızın teşekkür etmesi gerekiyor. Hadi etmedin, eleştirmemesi gerekiyor. Yok toz oldu, yok duman oldu gibi heyula… İzmir Büyükşehir Belediyesi 14 yıldır, ilçe belediyesinin şu görevi diye bakmıyor. Hiçbir ilçe belediyesi kendine düşen yolların, işlerin, tamamını yapıp, hadi büyükşehir bunu da ben yapayım konumunda değil. Elimi süreyim, rol çalayım bunlar olmaz. Önümüzde çok önemli seçim var, arkasından yerel seçimler gelecek. Seçimler gelip geçecek. Seçilen, kazanan olacak. Evine çekilen olacak ama biz bu çukurda yaşacağız. Yarışabiliriz. Hepsinin bir kuralı vardır. Bunlar negatif konuşmalar. Bunlardan pozitif bir şey çıkmıyor. Onun için olumluya bakmak gerekir, birlik olmak gerekir. Dayanışma içinde olmak gerekir. Bu tip davranışlar pirim getirmez, fayda getirmez. Gideceğiz o ilçelere, kürsü kurulacak. Herkes konuşacağını konuşacak. Ne olacak?” dedi.

HARMANDALI VAHŞİ DEĞİL AMA İLKEL;
Başkan Kocaoğlu, “Uzun süre belediye başkanlığı yaptığınız zaman bir ilçede temel atma, açılış için geldiğinizde hangi birini söyleyeceğim diye sıkılıyorsunuz. Sadece 3-4 senedir konuyla, katık atıkla ilgili yani çevreyle ilgili konuşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi İzmir’in çeşitli kazalara uğrayan katı atık bertaraf uğraşları var. Onun son noktasına geldik. Mahkeme kararı bekliyoruz. Onu sağladığımız zaman Türkiye’ye örnek ayrıştırma geri kazanım tesisini hayata geçireceğiz. Harmandalı alanımızı her ne kadar vahşi deseler de Avrupa standartlarına göre bir alandı. Vahşi olmasa da ilkel kalmıştır. Yenilenmesi gerekir. Ama göreve başladığımdan beri yer bulma çalışmalarımı herkes biliyor.  İhaleye çıktık. Rehabilitasyon çalışmaları da ihale sonucunda belli olacak. Çalışmalara başlayacağız” dedi.BU TESİSİN ÖZELLİĞİ KAPALI OLMASIDIR
Selçuk’taki tesis üzerinden konuşan Başkan Kocaoğlu, “Katı atık transfer tesisimizin özelliği ilk defa kapalı bir sistem yapılmasıdır. Güneş enerjisi ve yağmur sularının sulamada kullanılmasıdır. Koku olmayacak. Çevreci bir sistem. İzmir Büyükşehir Belediyesi kenti yönetirken aklın ve bilimin rehberliğinde yönetiyor. Bilimi projelere uygulayarak yoluna devam ediyor. Bunu yapmazsanız çağa ayak uyduramazsınız, kentin önünde koşamazsınız. Yaşam kalitenizi yükseltmeniz ve kenti kalkındırmanız mümkün değil.

LASTİKLİ TAŞIMA YERİNE HEP RAYLI SİSTEME BORÇLANDIK
Kocaoğlu ayrıca görevde olduğu sürede gerçekleşen çevre yatırımlarından örnek verirken, “Bugün kentlerin öne çıkan durumları çevre yatırımlarıdır. Çevreci kentler yatırım çekiyor. 14 yıldır geldiğimiz noktada İzmir Türkiye’nin bir numaralı yaşanacak kenti. Bir numaralı yaşam kalitesini arttırmış kentidir. Sanayi, tarım, hizmet, turizm bir taraftan gelişirken sürdürülebilir, ileriye taşıyacak, çevreyi koruyacak, sağlıklı ilaç kullanılmasından sağlıklı ürün elde edilmesine kadar sağlıklı bir çevre ve kentin kalkınması aklımızın içinde var. Gelir düzeyinin arttırılmasını istiyoruz. Biz aklın ve bilimin rehberliğinde yol haritalarımızı belirleyerek 14 yıllık yol yürümenin semeresini gördük. Türkiye’de en fazla fiili yatırım yapan kentiz. Bunu çevremizi imarımızı koruyarak başardık. Hem de yatırım yapabilecek kredibilitesi olan Türkiye’nin bir numaralı kurumuyuz. Şu anda bütün çalkantılara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 6 yıl önce yakaladığı AAA kredi notu devam etmektedir. Bu notu sadece gelişmiş 12 ülke almıştır. Bir de biz aldık. Türkiye’nin en borçlu 3 belediyesinden biri olarak çıktığımız yolda bu noktaya geldik. Bugün Selçuk-Aliağa projesini devlet demiryollarıyla gerçekleştirdiysek yarın Bergama’ya ulaşacaksak, yeni fuar alanını öz kaynaklarımızla yapmışsak, metromuzu büyütmek için kredi görüşmeleri yapıp, bunları alabiliyorsak, tramvaya 450 milyon TL harcayıp tıkır tıkır çalıştırıyorsak bunu finans politikamızın dengeliliğinde görmek gerekir.  Popülist harcamalar değil, halka dokunacak projelerle bu noktaya geldik. Borçlanmamızda şunu göz ardı etmedik; ben buraya borçlanıyorum, yani yarın kullanılacak kaynakları bugün kullanıyorum, borçlanmanın anlamı budur. Bu kaynakları bugün kullanıyorsam dengemi sürdürebilmem için bu borcu öyle bir yerde kullanmam gerekir ki, yapılacak projeden sağlayacağım fayda hem borcu hem faizini ödesin. Biz de hep bunu yaptık. Lastikli taşıma yerine hep raylı sisteme borçlandık. Bu sistemde yatırım yaptığınız müddetçe finans politikası bozulmadan ilelebet devam edecektir” açıklamasında bulundu.
BENİM BIRAKACAĞIM BORÇ…
Kocaoğlu, “Geçen gün bir yazı okudum; ‘Dünyanın her yerinde siyasetçiler popülist konuşmalar yatırım şovları yapar. Bu para götürür ama ülkeyi batırmaz. Ama popülist yatırım yaparlarsa onun sonu darboğazdır’ diyor.  Bir belediye başkanı, yönetici, şirket sahibi olarak gerçek dışı şeylerden mutlaka kaçınmalıyız ki görevimizi sürdürebilmeliyiz. Gelecek kuşaklara borç bırakmamalıyız. Benim bırakacağım borç kendi kendini ödeyecek durumdadır” dedi.

KAZILARA HER YIL 6 MİLYON AYIRIYORUZ
Kocaoğlu, “Selçuk’tayız, Efes’teyiz, burada tarihten bahsetmemek, Kadifekale’den, Agora’dan bahsetmemek olmaz. İzmir turizm kenti olacaksa İzmir’in çevresindeki ören yerlerindeki kazıların hızlanarak devam etmesi gerekir. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi göreve geldiğimizden bu tarafa Agora, Kadifekale’deki, Foça’daki, Tepekule’deki kazıları finanse ediyordu. Şu anda 11 kazı alanında kazı sürdürülmesi için her yıl 5 buçuk 6 milyon lira para ayırıyor. Tarih, inanç turizminin gelişmesi için bu harcamaları yapıyor, yapmaya da devam edecektir” yorumunu yaptı.

SELÇUK’TAN SONRA ADRES DENİZLİ
Törenin ardından Başkan Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanlarının CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin mitingi için Denizli’ye hareket edeceği öğrenildi. Kocaoğlu’nun bir gün önceden belediye başkanlarını telefonla aradığı ve ‘Selçuk’a katılım yapın, oradan Denizli’ye gideceğiz” dediği ifade edildi.  törendeki tam kadro katılımın bu sebeple olduğu belirtildi.

BAŞKAN BAKICI’DAN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR: İZMİR’E ÇOK YAKIŞIYOR!
Selçuk Belediye Başkanı Bakıcı, “Bir müddet önce yeni otogarımızın temel atmasında bir araya gelmiştik. Bugün de katı atık transfer istasyonunun açılışında birlikteyiz. Bir taraftan ilçe suyumuz, tarım arazilerimizin yol kaplamaları devam ediyor. Bunlar çok güzel şeyler. Bu yatırımlar için büyükşehir belediye başkanımıza gönülden teşekkür ediyorum. İlçe halkı için çok önemli yatırımlar, sağ olun var olun. Yatırımları yapmakta büyükşehir belediyesinin yadsınamaz bir uğraşını görüyorum. Büyükşehir belediyesinin tüm bürokrat ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bu İzmir’e çok yakışıyor. Basit görülebilir ama çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Katı atık transfer istasyonu bir medeniyet kenti olan Selçuk’a çok yakışıyor. Son teknoloji bir tesis yapılıyor. Burada yapılan işlemler bir defa çevreci işlemler. Güneş enerjisiyle çalışan, yağmur suyunun kullanılacağı, kokunun olmayacağı bir sistem oluşturulmuş” ifadelerini kullandı.
TESİSTE NELER VAR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Selçuk ilçesinin ihtiyaç duyduğu evsel katı atık transfer istasyonunu 4 buçuk milyon TL yatırımla benzerlerinden farklı özelliklerde inşa etti. Selçuk İsabey Mahallesi'nde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 6 bin 930 metrekare arazide inşa edilen katı atık transfer binasında aynı anda 2 TIR’a aktarım yapılabilecek ve günde ortalama 54 ton çöp transfer edilebilecek. Tesisin içerisinde 1 adet güvenlik binası, 1 adet su boşaltma havuzu, 2 adet steril havuz, 1 adet kantar ve 11 araç kapasiteli otopark bulunuyor. 320 adet fotovoltaik güneş paneli ile 80 kwp enerji sağlanabiliyor. Çatı yağmur suları bir depoda toplanarak filtre edildikten sonra kullanım suyu olarak tesiste değerlendiriliyor.