GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
27 Haziran 2024 Perşembe 15:18

Kızıldeniz'deki kriz İzmirli şirketi de vurdu!

Yemenlilerin, Filistin'e destek vermek için Kızıldeniz'den gemi geçişlerini engellemesi, tanınmış iş insanı Rıza Akça'nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı İzmir merkezli Akça Holding'i de vurdu.

erhangulenc.com'da yer alan habere göre; Rıza Akça'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Akça Holding'e ait Menderes Tekstil'in Aliağa'da yapacağı enerji yatırımı, lojistik engele takıldı. Rüzgar santralinde Türkiye'de ilk defa yeni bir teknolojiyi denemeye hazırlanan firma, gerekli ekipmanın Uzakdoğu'dan gelememesi nedeniyle yatırım projesini tamamlayamadı.

Menderes Tekstil, ön lisans başvuruları kapsamında toplam 250 MW kapasiteli enerji depolamalı üç yenilenebilir enerji projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan ön lisans aldı. Yenilenebilir enerji santrallarında piller ve kondansatörlerin avantajlarını birleştirerek, yüksek güç yoğunluğu ve hızlı şarj/deşarj gibi bazı teknik avantajları olan süper-kapasitör depolama sistemlerini uygulamaya karar veren firma, Supracap Enerji adlı bir firma ile anlaştı. Test merkezi olarak Menderes Tekstil'in sahibi olduğu Aliağa'daki rüzgar santrali belirlendi. Üç ay süreli test amaçlı kurulumun 2024 yılının ilk yarısında tamamlanılması öngörüldü.

Menderes Tekstil'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, 2023 yılı sonunda başlayan Kızıldeniz kaynaklı lojistik problemleri nedeniyle deniz trafiğinin olumsuz etkilendiği, Süveyş Kanalı'nı kullanan konteyner gemilerinin bu rotayı kullanamamaları ve lojistik ekipmanı eksikliğinin sevkiyat sürelerini uzattığı belirtildi. Firma, bu nedenle 2024 yılının ilk yarısında tamamlanmasını planladıkları süper kapasitör enerji depolama ünitesinin kurulumunda da gecikmeler yaşandığını, yatırımın 2024 yılı 3. çeyreği içerisinde gerçekleşecek şekilde iş programının revize edildiğini açıkladı.