GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
6 Aralık 2020 Pazar 09:25

Kitap satışlarına pandemi darbesi!

İzmir'deki kitabevlerine uğrayanların sayısı, korona salgını nedeniyle iyice azalırken, kitapçıların günlük cirolarının yüzde 75-80 düştü. Buna karşın internet üzerinden kitap satışı yapan şirketlerin aşırı yoğunluk yaşadığı ifade edildi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen sokağa çıkma yasağı ve çeşitli kısıtlamalar, kitapçıları da etkiledi. Pandeminin başladığı günden beri kitap satışlarının giderek düşüş eğilimi içinde olduğuna dikkat çeken kitapçılar, "Pandemiden önce günde 4 bin lira ciro yapıyorsak, bugün 1000 liraya bile ulaşamıyoruz. Bazen 200-300 liralık ciroyla dükkanı kapatıyoruz" sözleriyle yaşadıkları sıkıntıyı dile getiriyor.

YOLU KİTAPÇIDAN GEÇENLERİN SAYISI AZALDI
Kitap okuyanların önemli bir kesiminin ileri yaş ortalamasına sahip insanlar olduğunu belirten kitapçılar, "Yasaklar nedeniyle kitap almaya gelemiyorlar. Gençler, yeterince kitap okumuyor" diyor.  Bir başka kitapçı da pandeminin kitap satışlarını bıçak gibi kestiğini belirterek, "İnternet üzerinden yapılan satışlarda çok büyük kampanyalar, indirimler var. Dolayısıyla bizim dükkanlara uğrayanlar azaldı. AVM'lerdeki lokantalar da kapalı olunca, gelen müşteri sayısı azaldı. Hal böyle olunca, lokantadan çıkıp kitapçıya uğrayanlar da, AVM'de alışveriş yaparken bir de kitap alayım diyenler çok azaldı" ifadesini kullandı.

20 LİRALIK KİTABIN FİYATI, 40 LİRA OLDU
Ünlü bir kitabevinin yetkilisi de kitap fiyatlarındaki fahiş artışın, satışlarda etkili olduğunu savunurken, açıklamasında görüşlere yer verdi: "20 liraya satılan kitap, 40 lira oldu. Evet, pandemi satışları çok etkiledi ama fiyatların da bunda rolü olduğunu unutmayalım. Kitaplara en az yüzde 25 zam geldi. Oysa internet üzerinden satış yapanlar, indirime gidiyor. Dolayısıyla bizim onlarla rekabet etme şansımız kalmıyor."

İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ YAPANLAR KEYİFLİ
İnternet üzerinden satış yapan bir şirketin yetkilisi, pandemi nedeniyle insanlar evlerinde sıkılmasın, kitap okusun diye kampanyalar başlattıklarını, fiyatları indirdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Müşterilerimin kitap taleplerine yetişmeye çalışıyoruz. Ülkemizin dört bir yanından siparişler alıyoruz. Yoğunluk yaşıyoruz. Eskiden siparişleri aynı gün karşılayabiliyorduk, bugün siparişleri ancak 4-5 gün içinde kargoya verebiliyoruz. Amacımız, pandemide evine kapanan insanlarımızın kitapsız kalmaması."