GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Aralık 2017 Perşembe 09:17

Kış başladı, İzmir'de aktarlar bayram etti

İzmir'de kış mevsimiyle beraber aktarlarda satılan ve içinde zencefil, karanfil ve çok sayıda bitki bulunan çayların satışında patlama yaşanıyor. Aktarlar, çok sayıda vatandaşın sonbahar-kış aylarında grip-nezle gibi dönemsel salgından korunmanın geleneksel, doğal yolu olarak gördüğünü söylüyor.

EGEDESONSÖZ- Her yıl ekim ve kasım aylarında etkin hale gelen grip salgınına karşı korunmanın yollarından biri de şifalı bitkilerin tüketimi. Başta zencefil ve zerdaçal gibi bitkiler olmak üzere kış çayı olarak bilinen bitkilerde satış patladı. Kışın grip salgınına karşı vucut direncinin artmasına yardımcı olduğu uzmanlar tarafından da tavsiye edilen bitkiler aktarlarda oldukça düşük fiyatlarla alınabiliyor. Kış çayı paketinin 8-10 TL arasında, ıhlamur ve adaçayı paketlerinin de ortalama 5 TL civarında satılıyor.

GELENEKSEL ŞİFA YÖNTEMİ
Grip-nezle gibi kış aylarında etkin olan salgına karşı korunmak isteyen İzmirli vatandaşlar aktarlara akın etmeye başladı. Alsancak’ta aktarlık yapan Cüneyt Esmer havaların soğumasıyla beraber vatandaşların yoğun şekilde bitki ve çayları ile korunmanın yollarına başvurduğunu ifade etti.

Özellikle kış çayı paketi olarak satılan ve içinde kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, tarcın, karafnfil, elma kabuğu, papatya, zencefil gibi şifalı bitkilerin bulunduğu çayların tercih edildiğini kaydetti. Aktar Esmer “Kışın gelmesiyle beraber insanlar yoğun bir şekilde adçayı, kuşburnu, zerdeçal, zencefil almaya başladı. Grip-nezle olanların yanı sıra hastalanmamak için alanlar da var. İnsanlar doğal bir yöntemle rahatlatıcı özelliği olan kışın insanın içini ısıtan bitkisel çayı faydalı buluyor” dedi.