GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Ocak 2020 Salı 15:30

Kırkağaç depremi neyin işareti? Uzmanlar yorumladı

Manisa'da 22 Ocak Çarşamba günü ve bugün meydana gelen depremlerin ardından uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa Kırkağaç’ta meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem hakkında, “Ege bölgesinde 22 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından bu kez fayın kuzeybatı uzanımında yani Kırkağaç’ta bir deprem meydana geldi. 22 Ocak’tan bu yana bölgede 1000’in üzerinde deprem meydana geldi. Fay hattı üzerinde birden fazla parça var, bu depremde farklı bir parça da kırılmış olabilir. Bu durumda bu depremin de artçıları olacaktır. Ege, dünyadaki en aktif deprem bölgelerinden birisi. Manisa, İzmir, Denizli, Afyon, Muğla, Aydın toplamında 100 tane fay var. 20 fay Manisa’da, 17 tanesi İzmir’de. Bunların büyük bölümü birbiri ile bağlantılı. Bir deprem olduğunda bu enerji yan faylara aktarılabiliyor" dedi.

- PROF. DR. ERCAN'DAN 'NOKTA ATIŞI': DEPREMİN YENİ ADRESİ SINDIRGI OLUR

Sözbilir, gereken hazırlıkların bir an önce tamamlanması gerektiğini belirterek, "Korkmak yerine yapılması gereken çalışmalar var. Bunlar büyük depremler değil, can ve mal kaybına sebep olmaz ancak büyük depremlere hazırlık yapmamız gerekiyor. Belediyelerin özellikle yapması gereken çalışmalar var. Devletin yapmış olduğu deprem stratejik planı var, o planı açıp uygulayacaklar. Bu program 2011’de yayınlandı, 2012’de başlayıp 2023’te bitmesi gerekiyordu çalışmaların. Bu hazırlıkların yarından tezi yok yapılması gerekiyor" açıklamasını yaptı.

PROF TÜYSÜZ: ARTÇI DEPREMLER DEVAM EDECEK
Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz de Manisa depremi hakkında yaptığı açıklamada, “Türkiye bir deprem ülkesidir, herhangi bir yerde deprem olması şaşırtıcı değildir. Yüzlerce diri fay bulunuyor ülkemizde, belki bilinmeyen çok sayıda fay daha olabilir. 1900 yılından itibaren depremler ölçülmeye başladık, bunun öncesine ait verimiz yok. Türkiye’nin deprem tarihini yüzde 100 biliyoruz demek doğru değil. Elimizdeki verilere göre bu tür depremler şaşırtıcı olmayacaktır. Manisa Kırkağaç depremine gelince, 22 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından, artçıların geleceğini zaten söylüyorduk. Bölge blok faylardan oluşuyor bu sebeple artçılar haftalar hatta aylar sürüyor. Bu deprem 5.1 ya da 4.8 şiddetinde meydana geldi, 6 gün önce olan depremle aynı bölge içerisinde meydana geldi” ifadelerini kullandı.