GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
26 Ağustos 2021 Perşembe 08:30

Kiralar uçtu, kiralık ev kalmadı… Üniversite öğrencileri ev bulamıyor!

Balçova, Narlıdere, Üçkuyular, Bornova ve Buca’daki aylarda boş duran konutlar, üniversitelerde yüz yüze eğitimin eylül ve ekim aylarında kademeli olarak başlayacağının açıklanmasından sonra doldu. 2 bin liralık eşyalı evin kirası 3 bin 500 liraya yükselirken, evsiz kalan üniversite öğrencileri, “Fırsatçı ev sahipleri yüzünden açıkta kaldık. Ne yapalım, çadır mı kuralım?” diyerek tepkilerini dile getirdi. Gayrimenkul danışmanı Yusuf Oktay, özellikle Balçova ve Narlıdere’de kiraların iki katına çıktığını doğruladı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Pandemi nedeniyle üniversitelerde de uzaktan eğitimin olması sonucu aylarda boş kalan öğrenci evleri, yüz yüze eğitimin 13 Eylül’den itibaren kademeli olarak başlayacağı haberiyle kıymetlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi öğrencilerinin öncelikli tercihi olan Balçova, Narlıdere ve Üçkuyular’da kiralık ev kalmadı.

Gayrimenkul danışmanı Yusuf Oktay, Balçova’da İzmir Ekonomi Üniversitesi çevresindeki konutlara kiracı bulamazken, şimdi ev bulamaz hale geldiklerini söyledi. Üniversitelerin Eylül ayında açılmaya başlanacağının açıklanmasından sonra hızlı hareket eden öğrencilerin, makul fiyatlardan evlerini kiraladığına vurgu yapan Oktay, ev kiralamayı öteleyenlerin çok yüksek, hatta iki kat bedelle kiralamak zorunda kaldığını ifade etti.

Oktay, şu bilgileri aktardı:

“Yüzlerce konut, aylarca boş kaldı. Ev sahipleri, kira bedellerini düşürdü pandemi sürecinde. Fakat üniversitelerin açılacağı haberiyle rakamlar bir anda yukarı yönde yükselmeye başladı. Dokuz Eylül Tıp’ın bazı sınıflarında eğitim 13 Eylül’de başlayacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ekim ayında açılacak. Pandemi sürecinde 2 bin lira olan 1+1 bir eşyalı evin kirası, 3 bin 500 lira oldu. Eşyalı 3 bin liradan aşağıya ev yok. Eşyasız evlerin en ucuzu da, o da bulunursa, 2 bin 500 lira. Öğrenciler, okullarına yakın olması şartından da vazgeçti. Metroya yakın olsun, yeter diyorlar. Balçova, Narlıdere ve Üçkuyular’daki sıkıntı, Buca’da, Bornova’da da yaşanıyor. Oralarda da üniversite öğrencileri kiralık ev bulamıyor. Buldukları evler için de fahiş fiyatlar isteniyor.”