GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Mart 2018 Perşembe 17:40

Kınık’tan 'köy malları' tartışması: Başkandan FETÖ çıkışı!

Kınık Belediyesi eski köy tüzel kişiliklerinden kendisine geçen farklı yerlerdeki 19 adet parselin satışına karar verdi. CHP’li meclis üyelerinin de onay verdiği satış sonrası başlayan tartışmada AK Partili Belediye Başkanı Sadık Doğruer, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

EGEDESONSÖZ-İzmir İl Özel İdaresi’nin kapatılması ve köy tüzel kişiliklerinin kaldırılarak mahalleye dönüştürülmesinin ardından taşınır/taşınmaz malların tamamı kaymakamlıklar ve valiliklerde kurulan komisyon kararıyla dağıtıldı. Birçok yerde, köylerden gelen arazilerle ilgili satış kararı alındı. Zaman zaman Ödemiş, Tire, Kemalpaşa ve Menderes gibi ilçelerde bu satışlar tartışmalara neden olurken belediye meclislerinin ana gündem maddesi oldu.

En son tartışma Kınık İlçesi’ndeki satışlar nedeniyle çıktı. Kınık Belediyesi, köy tüzel kişiliklerinden kendisine geçen 19 farklı büyüklükteki arazileri satma kararı aldı. Bölgede yaşayan bazı isimler ve arazileri kiralayan isimler imza kampanyası başlattı.  Ayrıca, AK Partili Belediye Başkanı Sadık Doğruer’in malları satış kararına CHP’li meclis üyeleri de destek verirken karar meclisten oy birliği ile geçti.

BAŞKANDAN AÇIKLAMA
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer satışlar hakkında konuştu. Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Doğruer, “Cumalı, Yayakent, Değirmencieli, Hamzahocalı, Kocaömer ve Sucahlı mahallelerimizde bize geçen yerler var. Buraların tamamında tarım yapılmıyor. Farklı büyüklükte ve yerlerde olan bu alanlarla ilgili çalışma yapma kararını meclise getirdik. Meclis üyesi arkadaşlarımıza da sunumlar yaptık. Onlar da mantıklı bularak kararı oy birliği ile aldık” dedi.

ŞAHSINA GEÇİRMEYE ÇALIŞMIŞ!
Doğruer, “Satışı yapılacak yerler arasında bulunan 109 bin metrekare bir arazi var. Bu arazi, Kınık’ta kaymakamlık yapan ve Samsun’un Terme İlçesi’nde 15 Temmuz’da halkı evlerine gönderen, FETÖ/PDY bağlantısı nedeniyle de cezaevine atılan İlyas Gün’ün şahsı üzerine geçirmeye çalıştığı bir arazidir. Ne yazık ki yapılan araştırmada kaymakam görevdeyken Kınık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adı altında bir kooperatif kurarak araziyi muhtarlık üzerinden 30 yıllığına tahsis etmiş. Kendisi aynı zamanda kooperatif ortağıydı. Bu arazinin bizzat şahsı üzerinde hisseleri ortaya çıktı. Şimdi kamu görevinden atıldı. Biz belediye olarak araziyi satarak geri alacağız” diye konuştu.

ÇOCUK KÖYÜ PROJESİ
Başkan Doğruer, satışını yaptığı araziler içinde yer alan Cumalı’daki yerlerden gelecek gelir ile Cumalı’ya çocuk köyü ve düğün salonu yapacağını da söyledi. Doğruer, “Buraya sadece 2,5 milyon TL yatırımla yeni bir proje inşa edeceğiz. Tam 25 kişi de istihdam edilecek. Köy mallarını satarak gelir elde ediyoruz ama bunu yine köylerimize kullanıyoruz.   Yine, daha önce hazine arazileri satıldı. Belediye olarak bunları aldık. Sonra da köylülerimizin kullanımına tahsis ettik” dedi.Doğruer, Kınık’ta bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nin geliştiğini de belirtirken belediyenin buradan mülk satın alacağını da belirtti. Doğruer, “Benden önce sanayi bölgesindeki tüm arsaları özel şirketlere satmışlardı. Söz sahibi olmamız için yeni araziler almamız gerekiyor. Artık yer de kalmadı. Biz, daha önce satın alanlardan feragat etmesini istedik. Onlar da kabul ettiler. İlk etapta 50 dönümlük yeni sanayi alanı alacağız. OSB yönetiminde de söz sahibi olacağız. Bu arazilerin satışlarından gelecek gelirle yeniden mülk almayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Doğruer, Kınık’ta tarımsal amaçlı binlerce dönüm arazinin bulunduğunu belirtirken satışı yapılan yerlerin köylü malı, kırsal alan ya da üzerinden ürün toplanan yerler olarak tanımlanamayacağını söyledi. Doğruer, satış kararı alınırken, uygulanırken CHP’li meclis üyeleri ve partinin bilgisinin olduğunu sözlerine ekledi.