GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Televizyon
3 Nisan 2017 Pazartesi 13:02

Kim Milyoner Olmak İster'e damga vuran soru

Murat Yıldırım'ın sunduğu Kim Milyoner Olmak İster'in son bölümüne, 60 bin liralık soru damga vurdu: Dünyanın en büyük anaerkil toplumu olan Minangkabaular hangi ülkede yaşar?

ATV'de yayınlanan ‘Kim Milyoner Olmak İster' adlı yarışma programının 2 Nisan Pazar akşamı yayınlanan bölümününde, 60 bin TL değerindeki 9’uncu soru dikkat çekti.

Soru şöyleydi: Çocukların annenin soy adını taşıdığı evlenen erkeklerin eşlerinin evine taşındığı dünyanın en büyük anaerkil toplumu olan Minangkabaular hangi ülkede yaşar?

Hindistan, Brezilya, Endonezye ve Nijerya şıkları arasında kararsız kalan yarışması Gözde Sezer, çift cevap hakkını kullanmayı tercih etti.

İlk olarak Hindistan cevabını veren Sezer, bunun yanlış cevap olduğunu görünce ikinci hakkını Brezilya’dan yana kullandı.

Sezer, Brezilya’nın yanlış cevap olmasıyla adeta yıkıldı. Doğru cevap Endonezya olacaktı.

Yarışmacı, geceden 15 bin TL kazanarak ayrıldı.

Endonezya’nın Bukittingi şehrinde varlıklarını sürdüren Minangkabau kabilesi anaerkil ve tüm bireyleri Müslüman bireylerden oluşan toplumlardan biridir. 4 milyonluk nüfuslu Minangkabau, bilinen en büyük anaerkil toplumdur. Kabile hukukunun anneden kıza geçen miras düzenlemesinin yanı sıra Minangkabau halkı anneye ve anneliğe toplumda en fazla değer veren kabiledir.

Kadın evlenmek istediğinde erkeğin ailesine “başlık parası” öder. Boşanmaları durumunda, erkeğin mülkiyetinde ne varsa kadın hepsini alır. Evlliklerdeki bir diğer özellik de her kadının özel bir yatak odasının bulunmasıdır. Eşi onunla uyuyabilir ancak sabah erkenden kalkıp annesinin evine kahvaltıya gitmek zorundadır. Yönetimde ise hem kadının hem de erkeğin rolü vardır. Şöyle ki kabile şefleri genellikle erkektir ancak bu şefi kadın seçer. Eğer şef başarısız olursa görevden alma hakkı da kadınındır.