GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Nisan 2021 Pazartesi 13:19

Kilosu 10 TL… Karpuz tezgaha bomba gibi düştü!

Havaların ısınması ile birlikte yaz mevsimi ürünleri de tezgahta yerini almaya başladı. Kilosu 10 lira olan karpuz da dilimlenmiş halde satışa sunuluyor.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Havaların ısınması ile birlikte yaz mevsiminin ilk ürünleri de tezgahta vitrinleri süslemeye başladı. Tarladaki karpuz henüz tezgaha düşmedi ancak sera karpuz, kilosu 10 liradan piyasaya sunuldu. Domatesin kilosu da 10 lirayı buldu. Bu fiyatlardan satış pek mümkün olmayınca, süpermarketler domatesi poşete koyup taneyle satmaya başladı. Manavlar da karpuzu dilimleyerek müşterileriyle buluşturmaya başladı.

ÜÇ YIL ÖNCE, AYNI DÖNEMDE KİLOSU 3 LİRAYDI
30 yıldır manavlık yapan Adnan Ümit, özellikle son üç yılda fiyatların kontrolsüz biçimde arttığını ve insanların alım gücünün çok zayıfladığını söyledi. Üç yıl önce, aynı dönemde bir karpuzu kilosu 3 liradan sattıklarını hatırlatan Ümit, "Bugün itibariyle, aynı dönemde bir karpuzun kilosu, minimum 10 lira. İri bir karpuz 10-11 kilo geliyor. Vatandaş 100 lira, 110 lira verip bir karpuz alamıyor. Biz de karpuzu dilimledik, streçe sardık ve kilosu 10 liradan satmaya başladık. Bu halde bile karpuzu alan vatandaşların sayısı, parmakla sayılacak kadar az. Kilosu 10 lira diye etiket bile koymaya utanıyorum" dedi.

ÇOĞU EVE ARTIK DOMATES GİRMİYOR
Haftada iki gün pazara da çıktıklarını belirten manav Bilal Ergeç ise çoğu eve domatesin artık girmediğini öne sürdü. Pazarda bile insanların, eğer  aile 4 kişilikse, 4 patlıcan aldığını anlatan Ergeç, domatesin poşete girip taneyle satılmasına da hiç şaşırmadığını söyledi. Vatandaşlar, dilimlenmiş karpuz ve taneyle satılan domatese ironik bir yaklaşımla, "Pahalılık bu hızla artmaya devam ederse, kontrol altına alınamazsa, artık pek çok meyveyi manavdan tadımlık isteyeceğiz" yorumunu yapıyor.